Doi scafandri români au făcut o descoperire uimitoare în zona Sulina

Publicat: 09 06. 2015, 13:57

Una din epave este o fregată, posibil britanică, dotată cu tunuri și muniție. Iulian Rusu și Pascale Roibu au descoperit navele după o aventură de patru ani, informează știrileprotv.ro.

Fiind fascinați de legendele pescarilor din zona Sulina, cei doi exploratori nu au ezitat să caute ambarcațiunile misterioase.

„Am reușit să găsim o litografie a Sulinei din 1861, o imagine foarte importantă pentru noi pentru că apare o epavă din care se văd catargele și foarte important apare ca punct de reper biserica catolică Sf. Nicolae”, a declarat Iulian Rusu, unul dintre scafandrii profesioniști.

foto: captură știrileprotv.ro

La 6 km de Sulina, cei doi temerari au găsit nu una, ci trei nave vechi scufundate. Prima pare să fie o fregată englezească, iar celelalte două nave sunt comerciale și au transportat, probabil, cereale.

„Am descoperit spre norocul nostru trei corăbii, două fiind comerciale, una de război. Ne-a interesat cea de război, pare a fi o fregată englezească sau franțuzească scufundată în condiții necunoscute. Am găsit ghiulele de calibru foarte mare în kg – o ghiulea ajunge la 70 kg, roți de afet de tun”, a declarat Pascale Roibu, al doilea scafandru.

Descoperirea celor doi scafandri a făcut deja înconjurul continentului european. Cei doi aventurieri nu sunt la prima reușită. În urmă cu doi ani, aceștia au descoperit în apele lacului Siutghiol din Constanța epava unui avion doborât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.