Doi soți din Dorohoi, la un pas de moarte din cauza mustului fermentat. Avertismentul specialiștilor

Publicat: 08 10. 2020, 18:39
Doi soți din Dorohoi, la un pas de moarte din cauza mustului fermentat. Avertismentul specialiștilor. Sursa foto: MEDIAFAX FOTO.

Doi soți din Dorohoi, județul Botoșani, s-au intoxicat cu dioxid de carbon produs de mustul fermentat din gospodărie și au fost la un pas de moarte.

Ca în anii anteriori, medicii atrag atenția că mustul este foarte periculos în timpul fermentării, iar câteva minute de inhalare a acestuia pot fi fatale, potrivit MEDIAFAX.

Cei doi soți, cu vârste de 60 și 64 de ani, au intrat în beciul în care puseseră mustul la fermentat.

Potrivit IGSU, prima care a intrat în beci a fost femeia și, pentru că aceasta nu s-a mai întors în casă, unde era așteptată de soț și de câteva rude aflate în vizită, bărbatul a decis să o caute.

La scurt timp, cei doi soți au fost găsiți de către rude în beci, inconștienți.

Două echipaje ale ISU Botoșani, printre care s-a numărat și o ambulanță SMURD, au intervenit pentru a le acorda primul ajutor celor doi, iar în sprijin a intervenit și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

Cele două persoane au fost scoase imediat din beci, fiind preluate de către echipajele de prim ajutor care, după ce le-au administrat oxigen, le-au transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit că, cel mai probabil, cei doi s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării mustului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale”, spun reprezentanții IGSU.

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Specialiștii avertizează că butoaiele depozitate în beciuri neaerisite corespunzător sunt un adevărat pericol, întrucât procesul de fermentare duce la o scădere a cantității de oxigen din spațiul închis în care acestea sunt depozitate.

Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice nu poate fi distins, deoarece nu are miros sau culoare, însă poate deveni fatal după doar câteva minute.

Pentru a evita tragediile, pompierii îi sfătuiesc pe cetățeni să fie prudenți și să se asigure că procesul de fermentare are loc fie în spații deschise, fie în spații foarte bine aerisite. Aceștia avertizează că dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a spațiului respectiv.