Dosar penal în scandalul dezinfectanților

Publicat: 04 05. 2016, 12:18

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal privind informațiile legate de dezinfectanții produși de Hexi Pharma, care au fost livrați spitalelor din România. 

Procurorii au început urmărirea penală in rem, cu privire la fapte, sub aspectul infracțiunii de „zădărnicire a combaterii bolilor” și de falsificare și substituire de alimente sau alte produse, a anunțat Parchetul General.

La dosar lucrează și polițiști judiciari ai Poliției Române, care strâng probe și ajută la realizarea de teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătății, mai informează Parchetul.

Firma Hexi Pharma, acuzată că livrează unii dezinfectanți către spitale românești cu substanțe active chiar și de 10 ori mai puține decât arată eticheta, după cum arată o investigație a echipei conduse de jurnalistul Cătălin Tolontan, a avut în 2015 20 de contracte de achiziție directă în valoare de peste 26.000 de euro cu Spitalul de Arși din București, arată calculele organizației Inițiativa România, bazate pe date publice publicate de Guvern. În acest spital au fost internate mai multe victime ale tragediei din clubul Colectiv, din octombrie 2015.

În perioada 2012-2015, Hexi Pharma a avut 2.482 de contracte cu spitalele din București, a căror valoare totală s-a ridicat la 5.998.211,8 euro, dintre care 2.381 de contracte prin încredințare directă – cu o valoare de 2.016.453,62 de euro și 101 de contracte obținute prin licitație – cu o valoare de 3.981.758,18 de euro, arată calculele Inițiativa România.

În aceeași perioadă, Hexi Pharma a avut 9.339 de contracte cu toate spitalele din România, valoarea lor ridicându-se la 25.975.821,5 euro, mai arată sursa citată. Contractele cu încredințare directă au fost în majoritate covârșitoare – 9.036, în valoare de 5,44 milioane euro, iar restul de 303 contracte au fost câștigate prin licitație, în valoare de 20,53 milioane euro.

Ancheta lui Cătălin Tolontan susține că produsele companiei românești Hexi Pharma sunt livrate în peste 300 de spitale din 40 de județe din România și că în cazul a două produse verificate de jurnaliști, concentrația substanțelor active era mult mai mică decât cea prezentată pe etichetă. Produsele Hexi Pharma au fost folosite și în spitalele în care au fost internate victimele incendiului din clubul Colectiv, care s-au confruntat cu infecții intraspitalicești severe, câteva dintre ele pierzându-și într-un final viața chiar din cauza acestor infecții.

Patronul firmei, Dan Condrea, a susținut că diferența de concentrație a dezinfectanților ar proveni dintr-o eroare de etichetare care a fost remediată, însă analiza făcută de jurnaliști la un laborator al ICECHIM, al statului român, arată că cele două produse, fabricate în 2015, conțin substanțe active mult mai puține decât cele prezentate pe eticheta produselor.

Ancheta a mai arătat că statul nu verifică aceste produse, neexistând prevederi legale în acest sens, cu alte cuvinte bazându-se doar pe ce susține producătorul și pe analizele prezentate de acesta.