Dosar penal pe numele unui mopedist fără permis, act care încă nu se poate obține

Publicat: 24 01. 2013, 17:17
Actualizat: 26 03. 2019, 14:58
Polițiștii clujeni au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat care conducea un moped fără a avea permis, act care, însă, nu se poate obține deocamdată deoarece legea privind conducerea modepedelor și a scuterelor a intrat în vigoare de câteva zile, iar metodologia de aplicare nu a apărut încă.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Poliția Cluj, polițiștii au întocmit dosar penal pe numele unui conducător de moped prins fără permis, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La data de 23 ianuarie, ora 11.00, polițiști ai Secției 2 Poliție l-au depistat în trafic pe Mircea H., de 51 ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un moped pe strada Argeș, fără a avea permis de conducere. Bărbatul este cercetat penal pentru conducere pe drumurile a unui autovehicul fără a avea permis de conducere”, se arată în comunicat.

Purătorul de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere (SPR) Cluj, Sorin Precup, a declarat corespondentului MEDIAFAX că polițiștii clujeni nu vor ieși la „vânătoare de mopediști”, dar dacă vor fi prinși conducătorii de mopede care nu au permis vor fi sancționați.

„Din data de 19 ianuarie, Poliția Rutieră are în atenție și acest lucru, acum nu trebuie să se înțeleagă că polițiștii rutieri, odată cu intrarea în vigoare a legii, au ieșit la vânatoare de mopediști, dar, fiind în trafic, la datorie, nu putem trece cu vederea acei conducători de mopede care nu au permis auto. În aceste cazuri se întocmește dosar penal, iar pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este închisoare de la un an la cinci ani”, a spus Precup.

Mopedele, scuterele și ATV-urile nu mai pot fi conduse fără permis, legea în acest sens întrând în vigoare în 19 ianuarie.

Potrivit legii, persoanele care nu dețin permise de conducere din nicio categorie nu mai pot conduce mopede, scutere, ATV-uri și alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depășește 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi, fără a susține un examen teoretic și unul practic pentru obținerea permiselor din categoria „AM” „A1” și „B1”.

Examenul pentru obținerea permiselor de categorie „AM”, „A1” și „B1” poate fi susținut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susținut în poligon.

Metodologia de aplicare a legii, însă, nu a apărut încă, iar școlile de șoferi nu pot face înscrieri pentru pregătirea pentru aceste examene.

Directorul unei școli de șoferi din Cluj-Napoca a declarat corespondentului MEDIAFAX că toate școlile de șoferi au primit o adresă de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) prin care li se transmite că nu se pot face înscrieri la categoriile AM, dar nici la A1 (motociclete – n.r.) până la apariția normelor de aplicare a legii.

„Acest lucru ne produce necazuri și din punct de vedere economic, noi nu putem înscrie cursanți, pierdem bani, iar autorizarea școlilor după noile legi poate dura foarte mult. Este vorba nu doar de mopede, dar și de motociclete, unde, de asemenea, s-a schimbat legislația, dar nu există norme de aplicare. Nu putem estima când vor intra lucrurile în normal, dar sunt sigur că va mai dura”, a afirmat directorul școlii de șoferi.