Dosarul fostului senator Dan Voiculescu, judecat marți la Curtea Supremă. DNA: „Voiculescu a tergiversat procesul”

Publicat: 05 02. 2013, 11:09
Actualizat: 26 02. 2013, 13:30

UPDATE: Avocații lui Dan Voiculescu au solicitat trimiterea dosarului la Tribunalul București. Procurorul DNA a declarat că Dan Voiculescu a încercat să tergiverseze judecarea dosarului. „Atitudinea inculpatului este un abuz de drept, deoarece suntem în situația ca pentru a doua oară instanța să-și decline competența împotriva Tribunalului București, în urma unei demisii din Senat, ceea ce dovedește reaua-credință a inculpatului. Inculpatul nu a dorit decât să tergiverseze dosarul”, a declarat procurorul DNA. Reprezentantul DNA a precizat însă că procedural dosarul poate fi declinat Tribunalului București. 

Dan Voiculescu a înaintat instanței o scrisoare, însă avocatul său a refuzat să menționeze ce a scris Voiculescu.

Curtea Supremă a rămas în pronunțare și va decide în următoarele ore dacă va trimite sau nu dosarul la Tribunalul București.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Curtea Supremă judecă marți, 5 ianuarie, dosarul în care este inculpat fostul senator Dan Voiculescu. Pe 31 ianuarie un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus, la cererea avocaților, transferul dosarului completului care a judecat inițial cauza. Dan Voiculescu a demisionat pe 28 ianuarie din Senat sub pretextul că renunță la imunitate, consecința fiind că dosarul său va fi din nou transferat la Tribunalul București. În acest dosar Dan Voiculescu este judecat de spălare de bani în cadrul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Dan Voiculescu a declarat în permanență că este nevinovat.

Cu trei zile înainte de termenul de la Curtea Supremă (31 ianuarie 2013 n.red.), fondatorul PC și-a dat demisia din Parlament. Dan Voiculescu și-a motivat decizia de a demisiona din Senat prin faptul că renunță la imunitate pentru a se pune la dispoziția Justiției. „Am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunț la imunitatea parlamentară, astfel încât justiția să poată să-și facă datoria, ca atare demisionez din Senat”, a declarat Voiculescu.

Argumentul lui Voiculescu nu se susține juridic deoarece el nu mai trebuie să se pună la dispoziția Justiției, pentru că dosarul său este deja trimis în judecată. În contextul dosarului său de corupție, imunitatea parlamentară nu este luată în calcul. Imunitatea parlamentară se aplică în procedurile de până la trimiterea în judecată pentru arestare, percheziție, reținere.

Pe 31 ianuarie, avocații lui Dan Voiculescu au solicitat completului de judecată ca dosarul să fie transferat completului de la Curtea Supremă care a judecat inițial dosarul. Instanța a admis cererea și a stabilit că procesul va fi reluat pe 5 februarie. Pe 31 ianuarie dosarul a fost judecat de completul care a dispus în 2012 condamnarea pe fond a lui Adrian Năstase.

Potrivit legislației, având în vedere că Dan Voiculescu nu mai este senator, Curtea Supremă nu mai are competența să judece dosarul. Astfel, completul Curții Supreme vor consta că dosarul nu mai poate fi judecat la această instanță și, probabil, vor transmite dosarul la Tribunalul București.

Poziția lui Dan Voiculescu în dosarul ICA

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă nici un fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său Marian Nazat că se consideră nevinovat și că în opinia sa este vorba de un dosar politic.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcția de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă și începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu iși dă demisia din Senat și dosarul este trimis la Tribunalul București.

20 decembrie 2012. Tribunalul București a judecat șase termene în care nu a soluționat dosarul și decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu își dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul București.

Ce conține dosarul de corupție

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.