Dosarul lui Berbeceanu | Procurorii DIICOT și cei din Parchet s-au contrazis pe sesizarea Curții de Justiție a UE

Publicat: 04 11. 2019, 14:10

Astfel, procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a solicitat sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene în timp ce procurorul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a cerut rejudecarea cazului.

Totodată, avocatul lui Traian Berbeceanu a cerut trimiterea sesizării la CJUE și suspendarea procesului, fiind pentru prima dată când un avocat solicită trimiterea de întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene în acest dosar.

Având în vedere că Traian Berbeceanu a fost achitat în primă instanță, dacă se aplică decizia Curții Constituționale, atunci achitarea va fi practic anulată, iar dosarul se va rejudeca de la zero.

„Parchetul Gneeral vă îndeamnă la nerespectarea legii că nu trebuie respectată decizia CCR. Să dispuneți restituirea cauzei”, a solicitat și apărătorul fostului șef DIICOT Alba Iulia Ioan Mureșan, cel care a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare în acest dosar, în primă instanță.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să decidă în cursul zilei de luni dacă apelul va fi rejudecat de la zero sau dacă va fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Până acum, magistrații Instanței supreme au suspendat

mai multe procese, printre care și cele ale fostului ministru al Energiei Constantin Niță sau a fostului consilier Darius Vâlcov și a sesizat CJUE cu patru întrebări, solicitând să afle dacă deciziile Curții Constituționale privind completurile de judecată trebuie aplicate când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

Pe 30 iunie 2016, fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost achitat în acest dosar, Ioan Mureșan, fostul șef al DIICOT Alba, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, aceștia fiind acuzați de fapte de corupție și criminalitate organizată.

Totodată, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă și condamnat la doi ani cu executare, iar Alin Mirel Muntean, ofițer în cadrul BCCO Alba, a primit patru ani cu executare. Rusu Gheorghe, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani și șase luni cu executare pentru evaziune fiscală, Rusu Anca, Urs Ion Vasile și Mihai Mihalache fiind achitați.