Dosarul lui Voiculescu amânat pentru stabilirea unui nou complet, după arestarea judecătoarei Dinu
Tribunalul București a amânat marți pentru 5 aprilie judecarea dosarului privind privatizarea ICA, după ce magistratul care a intrat în sală în locul judecătoarei Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită, a arătat că trebuie stabilit un nou complet care să judece în fond această cauză.
Dosarul în care Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare i-a fost repartizat judecătoarei Viorica Dinu după trimiterea cauzei de la instanța supremă.
În 15 martie, judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, au fost arestate preventiv pentru luare de mită și trafic de influență.
Președintele Tribunalului București, Laura Andrei, declara pentru MEDIAFAX că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) va fi judecat la termenul stabilit, fiecare secție având asigurat un complet de permanență, pentru situații neprevăzute. Completul de permanență asigură judecata în orice dosar atunci când situația o cere.
La termenul de marți al dosarului privind privatizarea ICA, în sala de ședință a venit judecătorul Raul Alexandru Nestor, care a arătat că, din punct de vedere administrativ, cauza nu a fost repartizată corespunzător, astfel că se impune din nou repartizarea către un complet de judecată format dintr-un judecător care să soluționeze cauza pe fond.
Astfel, judecătorul a stabilit un nou termen pentru 5 aprilie, dată până la care a dispus trimiterea unor adrese către Consiliul Local al Sectorului 6 și Camera Notarilor Publici în legătură cu decesul lui Gheorghe Domnișoru, unul dintre inculpați. Magistratul a cerut ca în adresa trimisă să se solicite Consiliului Local al Sectorului 6 să anunțe instanța în legătură cu numele și prenumele soției și fiului major al acestuia, pentru introducerea lor în cauză pe latură civilă, Camera Notarilor Public urmând să comunice dacă a fost deschisă masa succesorală.
Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul București, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în 6 februarie, retrimiterea la această instanță a dosarului, întrucât Voiculescu nu mai este senator.
Cauza ajunsese la începutul lunii ianuarie 2013 la instanța supremă, după ce Tribunalul București își declinase competența de soluționare în favoarea ICCJ ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câștigat un mandat de senator.
În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcția de senator, la mai puțin de o săptămână după ce depusese jurământul. El și-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat „speculații” cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica „actul de justiție” în cazul dosarului său.
Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanța supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul București. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.
La începutul lunii decembrie 2008, președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro
Dan Voiculescu, acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) și al Consiliului de Administrație (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA și director general al SC Bioprod SA București, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în formă continuată”.
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnișoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene și Flavius Adrian Pop. Toți aceștia sunt acuzați de complicitate la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de cea reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, comisă în acțiunea de privatizare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București. El este acuzat și de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.