Dosarul mitei de la RAR: Coduri și nume schimbate, pentru crearea unui cerc închis

Publicat: 12 09. 2019, 15:48

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veșteman, funcționari publici din cadrul RAR Sibiu și RAR Vâlcea, prin intermediul unor terțe persoane, pretindeau și primeau sume de bani pentru activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.

Veștemean spune că funcționarii își luau măsuri de protecție, astfel încât să nu se știe unde ajunge, în final, mita.

„Funcționarii publici din cadrul Registrului Auto Român, în realizarea în concret a faptelor de corupție și-au luat o serie de măsuri pentru a asigura conspirativitatea faptelor comise, apelând la

Astfel, funcționarii și complicii lor au creat anumite coduri, pentru ca atunci când un mituitor intra în legătură cu complicele funcționarului, după pretinderea și primirea mitei, intermediarul îl instruia pe mituitor să îl contacteze pe inginerul pentru care el „lucra” și să îi spună că „vine din partea lui Silviu” ori „vine din partea lui Mihai”.

Ancheta arată că aceste prenume se schimbau periodic, ele reprezetând, de fapt, un cod.

„În momentul în care funcționarul auzea un anumit nume: Silviu, Marius sau Mihai, acea persoană fiind una fictivă, acel nume corespundea cu cel stabilit de funcționar cu complicele său. Acesta avea reprezentarea certă că mituitorul a luat legătura cu intermediarul, a discutat modalitatea de comitere a faptelor de corupție și a remis mita către el, prin intermediul complicelui său. Adoptarea acestui plan de către funcționarii publici și complicii lor avea un dublu scop, primul fiind determinat de încercarea infractorilor de a deruta organele de urmărire penală, prin acreditarea ideii că ar fi implicat în fapte de corupție un terț cu prenumele folosit drept cod, astfel încât organele de anchetă penală să își concentreze eforturile în scopul identificării acelui terț inexistent, iar al doilea scop este reprezentat de intenția făptuitorilor (funcționari corupți și complicii acestora) de a evita scurtcircuitarea lanțului infracțional”, mai spune Veștemean.

Potrivit anchetatorilor, funcționarii publici și complicii acestora schimbau codurile la anumite intervale de timp. Practic, schimbau prenumele folosite, astfel încât, în momentul în care beneficiarul nu a discutat cu complicele și nu i s-a comunicat noul cod, dar se prezenta folosind un vechi prenume, funcționarul își dădea seama că acesta nu a discutat cu intermediarul și nu a dat banii.

Dosarul a fost înaintat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă pentru 10 dintre cei 11 suspecți reținuți, dintre care șeful Reprezentanței RAR Sibiu și doi ingineri din cadrul RAR Sibiu, un inginer din cadrul RAR Vâlcea și un agent de poliție în cadrul IPJ Mureș, Postul de Poliție Băgaciu.