DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. De unde are Hrebenciuc casa în care locuiește cu fiul său. Cum este implicat Miron Mitrea

Publicat: 25 10. 2014, 17:03

Hrebenciuc a răspuns astfel acuzațiilor din presă potrivit cărora ar avea probleme legate de modul de dobândire și situația acestei proprietăți.

El a arătat, astfel, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că în anul 1998 a cumpărat, fiind cumpărător de bună credință, apartamentul 2, care reprezintă trei pătrimi din casă, de la Miron Mitrea, care o avea moștenire de la părinții săi, aceștia locuind în imobil din 1941.

Hrebenciuc a menționat că, în anul 2001, apartamentul 1, care are două camere, „a fost revendicat ilegal de o casă de avocatură”, pe care nu a nominalizat-o, care s-ar ocupa cu retrocedările de imobile, iar procesul a fost câștigat de deținătorul apartamentului respectiv în anul 2006, după cinci ani de procese, prin hotărâre definitivă și irevocabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit lui Hrebenciuc, în anul 2006, același cabinet de avocatură, „bazându-se pe acte false”, l-a acționat în judecată pe Andrei Hrebenciuc, revendicând de această dată tot imobilul și cerându-i și daune de 400.000 de euro plus o mie de euro pentru fiecare lună în care a locuit.

El a arătat că acest proces a fost câștigat de Andrei Hrebenciuc la Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2013, după șapte ani de procese, prin hotărâre definitivă și irevocabilă.

„Precizez că, personal, locuiesc în acest imobil împreună cu familia mea, care nu face parte din patrimoniul național, nefiind clădire istorică. Nu mai dețin nicio altă locuință”, a arătat Hrebenciuc.

El a menționat că a făcut aceste precizări în legătură cu dezvăluirile „pretins incendiare” privind casa lui Andrei Hrebenciuc, în care locuiește și el.

România Tv a relatat că numele lui Andrei Hrebenciuc ar fi fost legat de o retrocedare suspectă de ilegalități, fiind vorba de apartamentul în care locuiește acesta și care ar fi fost revendicat în instanță de familia foștilor proprietari. Potrivit sursei citate, apartamentul dintr-o casă naționalizată în care locuiește Andrei Hrebenciuc ar fi fost vândut de către stat unui pictor în 1996, iar la scurtă vreme pictorul l-ar fi vândut lui Miron Mitrea, care i l-ar fi vândut lui Viorel Hrebenciuc în 1998, acesta din urmă trecându-l direct pe numele fiului său, Andrei, care avea atunci 15 ani. Între timp, familia proprietarilor de dinainte de naționalizare, stabilită în Franța, ar fi cerut restituirea întregului imobil. Suspiciunile de ilegalități ar fi apărut ca urmare a faptului că pictorul ce a cumpărat inițial apartamentul de la stat nu avea voie să-l înstrăineze pe o perioadă de cel puțin 10 ani. Ulterior, familia respectivă ar fi reclamat că Andrei Hrebenciuc și-a extins apartamentul de 200 metri pătrați ocupând spații dintr-un apartament ce a fost deja retrocedat. Andrei Hrebenciuc s-ar fi apărat afirmând că el a renovat întreaga clădire și are deja cadastrul făcut pe suprafața al cărei proprietar este.

Viorel Hrebenciuc are trecută în declarația de avere, la capitolul „Bunuri imobile – Clădiri”, o locuință în București, cu suprafața de 200 de metri pătrați, dobândită în 1999 prin contract de vânzare-cumpărare, titular fiind Andrei Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviințarea arestării preventive în două dosare, a demisionat din Parlament.