Dosarul șpăgilor din Banat. Decizia ÎCCJ: Cinci persoane în arest la domiciliu / Trei sub control judiciar

Publicat: 18 12. 2019, 19:18

Magistrații instanței supreme au dispus ca Mircea Andrei Lucaciu (șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara), Cristian Horgea (șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II), Cristian Ispravnic (șeful Direcției Regionale de Drumuri Timișoara), Elisabeta Miuțescu (angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II) și Cristian Dima (angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II) să rămână în arest la domiciliu pentru 30 de zile, până în data de 16 ianuarie 2020.

„Atrage atenția inculpaților că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, se mai arată în minuta instanței.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, de asemenena, control judiciar pentru 60 de zile (până la data de 15 februarie 2020, inclusiv) pentru Vasile-Alin Băețan (inginer) și Mirel-Patriciu Pascu (șef la Departamentul Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara).

Decizia este definitivă.

Potrivit procurorilor, persoanele cu funcții de conducere ofereau protecție controlorilor de trafic contra unor sume de bani. „În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi

De asemenea, potrivit procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timișoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. „De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, mai spus procuroii DNA.

Procurorii mai susțin că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținuți de partid în funcții, „ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.

„Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, mai arată procurorii în comuncat.

În acest dosar, procurorii DNA și ofițerii DGA au făcut luni mai multe percheziții, inclusiv la sediul PSD Arad.