Două contracte pentru digitalizarea învățământului, în valoare de 100 milioane euro, semnate marți

Publicat: 10 09. 2019, 20:10

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, ministrul interimar al Educației Naționale, Valer-Daniel Breaz, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu și directorul general al Agenției de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare, Gheorghe Dinu, au semnat marți contractele de finanțare pentru proiectele „Sistem informatic de management al școlarității – SIMS” și „Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – Biblioteca școlară virtuală”.

„Faptul că astăzi (marți – n.r.) s-au semnat contractele de finanțare pentru aceste două proiecte demonstrează că actualul Guvern atrage fonduri europene. Valoarea contractelor este de aproximativ 100 de milioane de euro – bani europeni”, a declarat ministrul Daniel Breaz, potrivit unui comunicat de presă.

Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS (valoare de 225 milioane de lei, dintre care aproximativ 191 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) vizează realizarea în mediul online a managementului școlarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național etc.), precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.

Platforma Națională de Educație – PNE (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise ­RED, informează Ministerul Educației.

Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma națională de internet wireless în 4.500 de școli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).

Potrivit aceleiași surse, implementarea celor două proiecte va permite, între altele:

– gestionarea în mediul online a notelor și absențelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora și posibilitatea de consultare online de către părinți etc. (SIMS)

– integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)

– platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului – profesori, elevi, părinți (SIMS)

– sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informațiilor colectate din sistemul de învățământ și alte surse externe (SIMS)

– platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecții personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)

– platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinți (PNE)

– platformă cu lecții digitalizate pentru creșterea atractivității predării (PNE).