Două doctorițe, deferite justiției pentru decesul unei paciente

Publicat: 11 02. 2013, 11:35
Actualizat: 07 07. 2013, 15:51

Două doctorițe au fost deferite justiției de către procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică ai parchetului instanței supreme, pentru decesul unei paciente care fusese supusă unei operații de cezariană, în urma căreia a suferit o hemoragie internă, nedepistată la timp de medici.

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a doctorițelor Ana Maria Cezara Bucur și Monica Dumitrașcu, pentru ucidere din culpă, informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 11 octombrie 2007, inculpata Ana-Maria Cezara Bucur, în calitate de medic primar de obstetrică ginecologie, „a efectuat o manoperă chirurgicală defectuoasă asupra victimei I.N. (40 de ani), în cursul unei operații de cezariană, constând în faptul că nu a suturat un vas de sânge de calibru important ce a avut drept consecință o hemoragie internă, împrejurare ce a condus la decesul victimei”.

Totodată, arată sursa citată, Monica Dumitrașcu, medic specialist ATI în cadrul aceluiași spital, fiind de gardă la data când i s-a efectuat victimei operația cezariană, nu a asigurat urmărirea postoperatorie a acesteia, care era internată în salonul ATI, aflat în directa supraveghere a inculpatei, astfel că hemoragia internă nu a fost detectată, fapt pentru care nici nu s-a intervenit pentru salvarea pacientei, care a sângerat până a decedat.

Raportul medico-legal de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că „între complicația hemoragică survenită postoperator, nediagnosticată și netratată în timp util și cauza medicală a decesului există legătură directă de cauzalitate”.

Prin rezoluția din 5 noiembrie 2008 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a dispus preluarea cauzei de către procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere complexitatea cauzei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei sectorului 6 din București.