Două noi cazuri de pestă porcină africană la porci domestici și mistreți

Publicat: 23 01. 2020, 12:16

„Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecției exploatațiilor, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate”, a anunțat instituția.

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ este în prezent de opt, afectând următoarele localități: Săcuieni (două focare) și Ciocaia (trei focare) aparținând orașului Săcuieni, localitatea Leș (un focar) – comuna Nojorid și localitatea Crestur (un focar) – comuna Abrămuț și localitatea Cheț (un focar) – Municipiul Marghita.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA este de 11.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, spun cei de la DSVSA. „Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”.

În aceeași zi, ANSVSA informa că pesta porcină africană (PPA) evoluează în 257 de localități din 26 de județe, cu un număr de 611 de focare (dintre care opt focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A). În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 576.847 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.670 de cazuri la mistreți.

Sursă foto: Pixabay