Două probleme care contează mai mult decât banii pentru cetățenii Europei

Publicat: 24 12. 2016, 16:08

Se pare că, în contextul global actual, prioritățile europenilor s-au schimbat și au ajuns din zona economică în zona securității personale și naționale. Astfel, 45% dintre cei care au răspuns la cel mai recent sondaj de tip Eurobarometru afirmă că imigrația este cea mai gravă problemă cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent și care trebuie să reprezinte o prioritate în ceea ce privește politica internă și externă a statelor membre. Pe locul al doilea în acest clasament al problemelor grave se situează terorismul, considerat de 32% dintre europeni cea mai complexă situație pe care o are de gestionat blocul comunitar. 

Terorismul se situează cu mult înaintea situației economice care este considerată o problemă majoră de 2 din 10 europeni, a stării finanțelor publice ale statelor membre, pe care 17% dintre respondenți o văd ca fiind o situație de risc și a șomajului, care reprezintă o problemă pentru 16% dintre cetățenii UE.

Imigrația este preocuparea cea mai importantă pentru UE în toate statele membre, cu excepția Spaniei și a Portugaliei.

În ceea ce privește situația la nivel național, pentru români aceleași trei probleme primează în ceea ce privește imediata îngrijorare a autorităților europene. Dacă ne referim la problemele grave ale României, răspunsurile arată că 32% dintre români consideră situația economică a țării ca fiind cea mai complexă problemă cu care se confruntă țara. Cu același procent, la egalitate, se situează lipsa siguranței sanitare și sociale. Acestor două probleme le urmează, îndeaproape inflația/creșterea prețurilor/costul trailui zilnic (24%) și șomajul (19%). 

Prin comparație cu sondajul precedent din primăvara anului 2016, sprijinul pentru temele prioritare stabilite de Comisia Europeană a continuat să crească.

– În ceea ce privește tema migrației, 69 % dintre europeni declară că sunt în favoarea unei politici europene comune în materie de migrație, iar 61 % au o opinie pozitivă față de migrația persoanelor din alte state membre ale UE. Totuși, 56 % dintre cetățeni au o opinie negativă cu privire la imigrația persoanelor din afara UE.

– 81 % dintre europeni se declară în favoarea „liberei circulații a cetățenilor UE, care pot să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități economice oriunde în UE”. Majoritatea respondenților sprijină libera circulație în toate țările.

– Sprijinul față de moneda euro crește ușor (58 % în întreaga UE, 70 % în zona euro).

– În ceea ce privește investițiile din UE, 56 % dintre europeni sunt de acord că banii publici ar trebui folosiți pentru stimularea investițiilor din sectorul privat la nivelul UE. Încrederea în UE este mai mare decât încrederea în guvernele naționale; atitudinea pozitivă față de cetățenia UE se menține ferm.

Continuând în sensul tendinței pozitive constatate în primăvara anului 2016, încrederea în UE a crescut la 36 % (de la 33 %).