Două școli și o grădiniță din Capitală ar putea reveni BOR, păstrând profilul și corpul profesoral

Publicat: 05 07. 2012, 17:46
Actualizat: 05 07. 2012, 17:46
Două școli și o grădiniță din Capitală, confiscate Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de către comuniști în 1948, ar putea fi retrocedate autorității bisericești, care vrea să păstreze profilul unităților de învățământ și corpul profesoral, informează Patriarhia Română.

Două școli și o grădiniță din Capitală, confiscate Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de către comuniști în 1948, ar putea fi retrocedate autorității bisericești, care vrea să păstreze profilul unităților de învățământ și corpul profesoral, informează Patriarhia Română.

Este vorba despre Liceul „Dinu Lipatti”, Școala Generală nr. 71 „Iovan Ducici” din sectorul 2 și Grădinița nr. 96 din Floreasca, elevii acestora putând fi de orice confesiune creștină sau religie, precizează sursa citată.

Unitățile de învățământ vor fi în subordinea Inspectoratului Școlar al Municipiului București și sub patronajul Bisericii. Tot BOR va avea reprezentanți în consiliul de administrație pentru asigurarea unei mai bune calități a procesului de învățământ, a vieții spirituale și decenței profesorilor și elevilor, a precizat Patriarhia Română, într-un comunicat remis, joi, agenției MEDIAFAX.

O delegație a Cancelariei Sfântului Sinod a discutat, marți, cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și despre stadiul soluționării cererilor de retrocedare, depuse în urmă cu aproape zece ani, pentru imobile ale fostelor școli confesionale pentru fete din București, patronate de Biserică.

„O școală confesională este o unitate de învățământ similară celor publice din România, cu aceleași materii de studiu. Diferența constă doar în faptul că o școală confesională funcționează sub patronajul Bisericii, care va avea reprezentanți în Consiliul de administrație pentru asigurarea unei mai bune calități a procesului de învățământ, a vieții spirituale și decenței profesorilor și elevilor”, a precizat sursa citată.

Potrivit Patriarhiei Române, imobilele revendicate au fost edificate de la început de către BOR cu destinația școlară, care a fost păstrată și după confiscarea lor de către regimul comunist în anul 1948.

„Asigurăm pe toți cei interesați că după retrocedarea acestora Bisericii, școlile respective își vor păstra atât profilul actual (muzică și artă, economic, cultură generală), cât și corpul profesoral, iar elevii pot aparține oricărei confesiuni creștine sau religii. Patriarhia Română se va implica în creșterea calității actului educațional a tinerei generații pentru binele societății românești. Menționăm faptul că în ultimii ani numeroși părinți și profesori au solicitat Patriarhiei Române să se implice mai mult în dezvoltarea activităților educaționale prin reluarea tradiției școlilor confesionale așa cum se întâmplă în numeroase țări europene, precum Germania, Austria, Franța, unde școlile patronate de Biserică sunt considerate cele mai performante din punct de vedere al calității procesului de învățământ. De asemenea, în București funcționează de mai mulți ani școli confesionale patronate de alte confesiuni creștine care sunt apreciate de către părinți și copii”, au mai spus reprezentanții Patriarhiei.