Dresura de animale ar putea fi interzisă la Circul Globus

Publicat: 28 01. 2017, 17:40
Actualizat: 27 02. 2017, 19:20

După ce, la începutul acestui an, Primarul General al Capitalei a promis că va promova un proiect de protejare a animalelor din București, prima măsură pe care dorește să o ia în acest sens este interzicerea spectacolelor de dresură la Circul Globus, aflat în administrarea PMB. Astfel, a propus Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să modifice Regulamentul de organizare și funcționare a Circului Globus și să elimine spectacolele de dresură din repertoriul instituției.

,,Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învățat, trucuri care sunt cu totul anormale și neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condițiile de viață corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiștii în dresura animalelor sălbatice susțin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri”, se arată în expunerea de motive
a proiectului.

Conform noului regulament, în atribuțiile circului Globus vor intra ,,realizarea și prezentarea de producții/coproducții artistice constând în spectacole de circ și festivaluri, filme, prezentate publicului în București, în țară și în străinătate, în scopul promovării actului de cultură și al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiției artei de circ, valorificarea optimă a potențialului artistic existent, stimularea inovației și a creativității, promovarea pe plan național și internațional a valorilor artistice autohtone și universale din domeniul artelor spectacolului”.

Printre motivele invocate de Primarul General, în proiect se face referire la studii de specialitate „care susțin cu argumente științifice că, în spectacolele de circ animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele
tratamente, incompatibile cu necesitățile și mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferință și chiar deces prematur”.

Din noul regulament au fost eliminate, practic, ,,dresura” și ,,turul menajeriilor”, iar din activitatea departamentului de relații internaționale a fost exclusă atribuția de a întocmi documentele pentru formalitățile vamale în cazul animalelor artiștilor străini care apar în spectacolele instituției.

Dacă această propunere a Gabrielei Firea va fi adoptată, luni, 30 ianuarie, de CGMB, Circ&Variete Globus București va fi „producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”. Iar animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între PMB și Fundația Vier Pfoten. Felinele mari ar urma să ajungă în rezervații din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervații naturale sau sanctuare pentru speciile protejate.