Dumitru Budrală: Sunt surprins că Astra Film Festival a fost considerat neeligibil de ICR

Publicat: 15 03. 2013, 14:27
Actualizat: 05 08. 2014, 18:14
Dumitru Budrală, directorul Astra Film Festival, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este surprins că evenimentul pe care îl coordonează a fost considerat neeligibil pentru finanțare de către Institutul Cultural Român (ICR).

Dumitru Budrală, directorul Astra Film Festival, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este surprins că evenimentul pe care îl coordonează a fost considerat neeligibil pentru finanțare de către Institutul Cultural Român (ICR).

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile și neeligibile la finalul etapei administrative de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunțat de institut pe 29 noiembrie 2012.

Între proiectele neeligibile, se regăsește și Astra Film Festival 2013, propus de Fundația Astra Film.

Contactat de MEDIAFAX, Dumitru Budrală, directorul Astra Film Festival, a spus că ICR a fost întotdeauna partener al Festivalului Astra de la Sibiu.

„Am văzut doar lista și am rămas surprins, probabil ca mulți alți manageri de festival. Nu am fost informați. Întotdeauna am fost susținuți de ICR. ICR a fost un partener constant, la toate edițiile Astra Film Festival. Am făcut și Astra Film Fest și în străinătate, foarte multe parteneriate am avut cu ICR de-a lungul timpului”, a declarat Dumitru Budrală.

El a mai spus că vor contesta decizia ICR, care a considerat neeligibil pentru finanțare Astra Film Festival.

Întrebat dacă el crede că proiectul Astra Film Festival 2013 a fost considerat neeligibil din cauza unor chestiuni de natură tehnică, Dumitru Budrală a spus: „Nici pomeneală să fie de natură tehnică, din moment ce a fost acceptat dosarul și nu am primit nicio observație. Se respingea din start că nu are toate datele. Poate au alte viziuni despre cultură, poate cred că un festival de talia Astra Film Festival nu este atât de bun”.

Numeroase proiecte importante înscrise la concursul organizat de ICR au fost declarate neeligibile. Între acestea se regăsesc și Festivalul Național de Teatru (FNT), Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Anonimul, Kinodiseea, Sighișoara Film Festival, Anim’est, Sibiu Jazz Festival, dar și un proiect de promovare a filmului „După dealuri”, de Cristian Mungiu, premiat la ediția din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes.

ICR nu a făcut publică componența comisiilor care au analizat proiectele.

Cei nemulțumiți pot depune contestații la ICR până pe 19 martie.

Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs de finanțare nerambursabilă este de 450.000 de lei.