După 30 de ani – în căutarea Revoluției pierdute | Tokes Laszlo, erou sau primul fake al Revoluției? (Partea I)

Publicat: 09 08. 2019, 16:35

Ca și în cazul Revoluției, odată cu trecerea timpului și estomparea emoțiilor care au marcat acele zile din decembrie 1989, și în cazul lui Laszlo Tokes istoricii caută insistent la întrebări rămase fără răspuns, cu răspunsuri parțiale sau nesatisfăcătoare. A fost sau nu erou Laszlo Tokes? A fost sau nu scânteia Revoluției de la Timișoara ? A fost sau nu spion al unui serviciu secret străin? A lucrat împotriva României sau a lui Ceaușescu?A fost sau nu mânat de interese personale în bătălia cu regimul Ceaușescu?

O cronologie a cazului Laszlo Tokes arată că primul semn de rebeliune a pastorului reformat a fost împotriva politicii lui Nicolae Ceaușescu de sistematizarea a satelor, care, practice, însemna dispariția acestora și, odată cu ele a bisericilor și preoților.

Conform cronologiei realizate de scriitorul și revoluționarul Marius Mioc pe site-ul procesulcomunismului.com, Laszlo Tokes se va implica și în cazul studenților excluși din trupa de teatru Thalia și se va opune sancționării sale disciplinare și mutării într-o parohie din Sălaj. Aceeași cronologie consemnează și momentul în care László TÅ‘kés primește un ajutor financiar de 20.000 de lei, interpretat a fi răsplata unor servicii aduse ca spion al unui serviciu secret străin.

Momentul 15 decembrie 1989, când enoriașii se strâng acasă la Laszlo Tokes pentru a împiedica evacuarea acestuia, are loc la capătul unui lung șir de măsuri (persecutări) luate împotriva pastorului reformat, de la retragerea autorizației de profesare până la blocarea conturilor parohiei sau retragerea permisului de conducere  persoanelor care-l duceau la înmormântări.

Citește continuarea pe platforma REVOLUTIONS…