După 5 ani de la tragedia de la Maternitatea Giulești, Ministerul Sănătății este executat silit de părinții bebelușilor care au fost victime ale incendiului

Publicat: 06 10. 2015, 12:49

Executorul a spus că din 6 iunie s-a solicitat Ministerului Sănătății să trimită o listă cu bunurile ce pot fi executate, însă nu s-a primit un răspuns.

Ministerul Sănătății a primit o somație de executare silită pentru întreaga sumă de peste patru milioane de euro care trebuie plătită ca daune în urma incendiului de la Maternitatea Giulești.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, instituției îi revenea să plătească a douăsprezecea parte din suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care instanța a stabilit-o cu titlu de despăgubiri pentru familiile bebelușilor care au murit sau au fost răniți în incendiu.

Executorii somează însă Ministerul Sănătății să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii, pe care instituția vrea să o conteste.

„Vrem să plătim partea care ne revine și nu ne opunem ca oamenii să își primească drepturile. Dar este imposibil să plătim noi întreaga sumă”, a spus Oana Grigore.

Curtea de Apel București a dat, pe 2 aprilie, sentința definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpații Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulești în solidar cu părțile responsabile Ministerul Sănătății și Municipiul București – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternității Bogdan Marinescu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel București arăta, în motivarea deciziei din 2 aprilie, că la data producerii incendiului de la Maternitatea Giulești, cadrul legal existent era unul „cel puțin confuz și neadaptat realității social-economice”, motiv pentru care nu poate fi trasă la răspundere o instituție publică.

„Cadrul legislativ valabil la data producerii acestui incident era unul cel puțin confuz și neadaptat realității social-economice. Este evident că și stabilirea unui temei de drept pentru antamarea răspunderii unei anumite instituții publice este foarte greu de realizat. Însă este de neconceput ca inexistența unui cadrul legislativ coerent, previzibil sau accesibil pentru fiecare cetățean să fie unicul temei al imposibilității de a trage la răspundere factorii principali de decizie în domeniul sănătății publice sau instituțiile care în realitate controlau în mod direct modul în care era finanțat și administrat un spital”, au notat judecătorii în documentul citat.

Instanța a aprecizat că atât Ministerul Sănătății, cât și Municipiul București, prin primarul general, aveau atribuții în ceea ce privește activitatea medicală a Maternității Giulești.

„Curtea consideră că aceste instituții au o culpă evidentă în supravegherea și direcționarea activității spitalului și a managerului acestuia, manifestată atât printr-o culpă in eligendo în ceea ce privește persoana managerului spitalului cât și în ceea ce privește lipsa unei susțineri financiare adecvate nevoilor de funcționare ale spitalului”, consideră magistrații.

Conform sursei citate, faptul că în sistemul sanitar au fost blocate posturile a pus în pericol viața pacienților și a afectat în mod clar calitatea actului medical.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești.

Atunci au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.