După „logodna” în care o fată de 11 a fost dată unui tânăr începe o campanie împotriva căsătoriilor timpurii. Ce spune liderul romilor

Publicat: 19 09. 2019, 14:24

Președintele Partidei Romilor Pro Europa Dolj, Romeo Tiberiade, spune că în județ începe o campanie amplă împotriva căsătoriilor timpurii între copiii famiililor de romi, după ce în urmă cu câteva săptămâni a apărut în presă povestea „logodnei” dintre o fată de 11 ani din Craiova și un tânăr de 21 de ani din Slatina.

Potrivit lui Romeo Tiberiade, căsătoria timpurie a copiilor este o practică de zeci de ani și trebuie să dispară.

„Când vorbesc de căsătoriile timpurii mă refer la acele neamuri care își căsătoresc copiii de la vârste foarte mici, cum ar fi 9 ani, 10 ani, 11 ani. Din punctul meu de vedere și din punct de vedere al ONG-urilor de etnie romă, nu suntem de acord cu astfel de cazuri care s-au întâmplat de-a lungul zecilor de ani, în casele de romi. Mai devreme sau mai târziu, cineva trebuia să ia această inițiativă și mulțumesc președintelui Partidei Romilor la nivel național, Nicoale Păun, care a depus o plângere împotriva acelei familii care și-a căsătorit copiii foarte devreme, o fetiță de 11 ani cu un adult de 21 ani. Îl felicit că a fost primul din țară care nu a fost de acord. Partida Romilor Pro- Europa Dolj a început o campanie de informare și conștientizare cu privire la pericolele la care sunt expuși copiii prin căsătoria timpurie”, a spus Romeo Tiberiade.

Acesta a cerut sprijinul autorităților, subliniind că au mai existat campanii de informare, dar nu a existat sprijin și de la instituțiile statului.

De asemenea, liderul romilor din Dolj a precizat că se așteaptă la reacții negative din partea unor romi la aceste campanii.

„Pentru ei o să fie un caz neașteptat, un caz unic. Știu că am să îmi pun o parte din minoritate în cap. Nu mă interesează chestiunea asta. Eu prefer să se supere pe mine minoritatea romă decât să facă astfel de greșeli în timp. Este pericol din punct de vedere educațional, dar și al sănătății. Proiectul nostru se numește

Potrivit acestuia, în Dolj „nu au scăzut căsătoriile între copiii romi, dar nu mai este un fenomen vizibil pentru că foarte multe familii își ascund această tradiție”.

El a precizat că aceste căsătorii sunt specifice „neamurilor de căldărari și de costorari”.

La sfârșitul lunii august, o fată de doar 11 ani ar fi fost „logodită” cu un băiat de 21 de ani din Slatina.