Dușa, nemulțumit de deszăpezire: Am cerut demisia prefectului de Botoșani

Publicat: 18 12. 2012, 21:37
Actualizat: 25 06. 2013, 14:19
Ministrul Administrației și Internelor (MAI), Mircea Dușa, a declarat, marți seară, că i-a cerut prefectului de Botoșani, Costică Macaleți, să demisioneze, ca urmare a modului în care este gestionată problema deszăpezirii în județ.

Ministrul Administrației și Internelor (MAI), Mircea Dușa, a declarat, marți seară, că i-a cerut prefectului de Botoșani, Costică Macaleți, să demisioneze, ca urmare a modului în care este gestionată problema deszăpezirii în județ.

Potrivit Realitatea TV, Dușa a spus că a pus la dispoziția prefectului de Botoșani „tot ce a cerut” pentru deszăpezire. Ministrul a amintit că, în acest județ, sunt 27 de sate izolate, la care este posibil accesul cu utilaje grele.

La rândul său, Macaleți a afirmat că, după ce a cerut ajutor, i-au fost trimise „freze vechi și defectate”.

Prefectul de Botoșani a mai precizat că, în prezent, sunt blocate trei drumuri naționale, iar în zonele cu viscol stratul de zăpadă ajunge la trei metri. Potrivit lui Macaleți, în Botoșani nu sunt înregistrate cazuri de oameni înghețați.

Costică Macaleți a anunțat încă de duminică, la videoconferința cu ministrul de Interne, Mircea Dușa, că în județ 27 de localități sunt izolate din cauza ninsorilor și viscolului.

El a arătat că din cele 13 localități nealimentate cu energie electrică, în trei comune s-a reluat alimentarea cu electricitate și că se acționează în continuare la încă trei – patru comune.

„Probleme cu totul speciale nu avem. În total, sunt izolate 27 de localități, însă nu există cazuri deosebite să nu se poată ajunge la sate, să nu putem interveni. Primăriile lucrează în permanență”, afirma prefectul de Botoșani.

Întrebat atunci de ministrul Mircea Dușa dacă, spre exemplu, mașina de pâine poate ajunge în aceste sate izolate luni dimineață, prefectul a răspuns că numai cu freză în față.

Macaleți mai informa atunci că în Botoșani au fost trimise o autofreză de la Cluj, una de la Bistrița și două de la București și că atunci când se va mai potoli vântul se va interveni pentru deblocarea drumurilor.

Luni, autoritățile locale anunțau că peste 260 de persoane, proprietari de autoturisme sau pasageri în mijloace de transport în comun rămase blocate în nămeți în județul Botoșani, au fost salvate de forțele de intervenție care au acționat în situațiile de urgență determinate de ninsorile abundente și vântul puternic din ultima perioadă

Potrivit autorităților județene, pentru salvarea acestor persoane au intervenit pompieri, polițiști, polițiști de frontieră, lucrători la societățile de întreținere a drumurilor și autoritățile locale, iar persoanele respective au fost cazate în noaptea de duminică spre luni în școli, spitale, dar și la persoane particulare din Botoșani, Dorohoi, Gorbănești, Hudești, Darabani, Ștefănești, Păltiniș, Românești, Stăuceni, Trușești și Vorniceni, unde, prin grija autorităților locale, li s-au asigurat condiții optime de cazare, hrană și ceai cald.

Luni dimineață, se circula în condiții de iarnă pe două drumuri naționale, respectiv Botoșani – Iași și Botoșani – Suceava și pe un drum județean Leorda – Bucecea – Huțani și se acționează cu 53 de utilaje pentru deblocarea drumurilor și redarea lor circulației rutiere.

Circulația feroviară a fost întreruptă de duminică seară pe tronsonul Botoșani – Leorda – Dorohoi, toate trenurile fiind anulate.

Luni seară, potrivit E.On Moldova, în județul Botoșani erau nealimentate cu energie electrică localitățile Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Coțușca și Poiana.

La ora actuală, în județul Botoșani sunt închise trei drumuri naționale, și anume DN24C Santa Mare – Ștefănești – Manoleasa – Rădăuți Prut, DN 29 Botoșani – Ungureni – Săveni – Avrămeni – Manoleasa și DN29A Dorohoi – Darabani – Rădăuți Prut, precum și 20 de drumuri județene.