„E România pregătită să primească 500.000 de musulmani?” Un general SRI dezvăluie un scenariu despre care niciun oficial nu vorbește

Publicat: 06 08. 2017, 17:48

Afirmațiile au fost făcute de generalul în rezervă Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale Prevenire și Combatere Terorism din SRI, în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, conform reprezentanților evenimentului.

„Nu putem spune că România nu este afectată de terorism. Mor cetățeni români în atentate, arestăm suspecți de terorism în România, nu ne putem plasă într-o poziție de neutralitate. (…) Nu putem vorbi în România de un fenomen al radicalizării cetățenilor români. Dar există acest proces și e pe un trend de creștere. Nu alarmant, dar de luat în seamă. (…) Romania e una dintre foarte puținele țări europene care nu are cetățeni înregimentați în teatrele jihadiste din Siria și Irak alături de DAESH. E bine!”, a spus Cozma, potrivit paginii de Facebook a festivalului.

Fostul șef din SRI a adăugat că există o cooperare foarte bună între autoritățile statului în lupta anti-terorism.

„Aud oameni la televizor care spun că nu există cooperare între organismele statului în privință anti-terorismului. Mă întreb de unde știu ei cum cooperăm. În fapt, cooperăm foarte bine, aspect care a condus la întreprinderea unor măsuri de prevenire mediatizate, inclusiv arestări”, a explicat sursa citată.

Sorin Cozma a mai spus că valurile de emigranți vor lovi și România.

„E România pregătită să primească 500.000 de musulmani? Vorbim de femei, copii, oameni normali care au pătimit foarte mult în țările lor. Vom fi sau nu pregătiți? Va trebui să dăm un răspuns la problemă această. Avem o lipsă de forță muncă acută. Istoric, România nu s-a mai confruntat cu asemenea pregătită. Suntem pregătiți să facem switch-ul?”, s-a întrebat Cozma, în cadrul discursului ținut la Râșnov.

Sorin Cozma a mai declarat că terorismul e principala amenințare asimetrica din Europa, în prezent.

„Problema nu e că nu avem soluții de luptă antitero, avem nevoie și de o legislație care să susțină aceste eforturi. Și aici mă refer mai ales la resursa juridică. Dacă și resursa juridică ne va ajută, putem schimbă, diminua trendul atentatelor teroriste. Deși ne-am mișcat greu în Europa, e multă birocrație, avem totuși un trend în creștere din punct de vedere a găsirii soluțiilor juridice care să ne ajute. Și nu vorbesc sub nici o formă de legislație care să restrângă libertățile fundamentele, drepturile omului”, conform sursei menționate.