ECONOMIE. România deschide mall-urile, dar lasă închise restaurantele! HoReCa propune, premierul Orban refuză

Publicat: 06 05. 2020, 16:04
ECONOMIE. România deschide mall-urile, dar lasă închise restaurantele! HoReCa propune, premierul Orban refuză / Sursa FOTO: pikrepo.com

Primul-ministru Ludovic Orban nici nu vrea să audă de redeschiderea restaurantelor după data de 15 mai! Ieșirea din starea de urgență nu presupune neapărat și libertatea de a merge la o terasă sau un bar. Discuțiile dintre Guvern și reprezentanții HoReCa n-au dus la niciun rezultat.

De fapt, la întâlnirea cu patronatele din HoReCa, premierul Orban avea decizia deja luată și nu s-a ferit să o anunțe public: „În analiza de risc epidemiologic, restaurantele, în special cele din spații închise, sunt printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. După data de 15 mai, ele nu vor fi deschise!”.

În schimb, Ludovic Orban a avut o veste bună pentru industria hotelieră: „Hotelurile, în condițiile respectării anumitor reguli, vor fi deschise după data de 15 mai”. Unele nici măcar n-au fost închise, vezi plasarea carantinarea românilor veniți din diaspora în diverse stabilimente din țară.

Reprezentanții HoReCa speră, totuși, să găsească înțelegere pentru ca măcar terasele în aer liber să fie redeschise începând cu 1 iunie. Pentru asta, ei propun impunerea unor reguli, printre care mese la distanță de doi metri și chiar măști pentru clienți!

Dragoș Petrescu, una dintre cele mai puternice voci din branșă, a precizat la Digi24 că are pregătit un plan de deschidere în trei etape: 15 mai, 1 iunie, 15 iunie.

„Premierul nu a fost de acord cu prima fază, 15 mai, sperăm ca 1 iunie să fie data la care să deschidem terasele în aer liber. Din 1 iunie sperăm să deschidem 50% din capacitatea de interior a restaurantelor, iar de la 15 iunie să deschidem integral activitatea”, a spus Petrescu.

Pe viitor, doar cu mască în restaurante!

Pe viitor, se va sta în restaurante doar cu mască la față!

„În restaurante, în spațiile comune, și clienții ar urma să poarte măști! Sunt măsuri de siguranță pe care e normal să le luăm, inclusiv luarea temperaturii la intrarea în restaurant, ca să creștem încrederea consumatorilor astfel încât ei să revină”, a explicat Dragoș Petrescu.