ECONOMISIRE. Câți angajați români au reușit, în realitate, să pună bani deoparte în plină pandemie de coronavirus (studiu)

Publicat: 12 05. 2020, 12:42
Câți angajați români au reușit, în realitate, să pună bani deoparte în plină pandemie

După două luni de stare de urgență, 63% dintre angajații români care au răspuns la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, spun că au reușit să pună bani deoparte în această perioadă.

Conform rezultatelor cercetării transmise Gândul.ro, cei mai mulți dintre respondenții care se regăsesc în categoria indicată mai sus nu intenționează să renunțe la acest obicei nici după 15 mai 2020, de teama recesiunii.

Pe restul de 37% dintre intervievați însă, perioada stării de urgență i-a prins fără nicio rezervă de bani, situație care nu s-a schimbat nici între timp.

Bani deoparte din cheltuieli neefectuate

Perspectiva recesiunii generate de actuala criză de sănătate i-a determinat pe respondenții la sondajul BestJobs să-și prioritizeze cheltuielile și să pună deoparte cel puțin la fel (23%) sau chiar mai mulți bani decât înainte de pandemia de COVID-19 (26%).

„Sumele economisite provin în mare parte din cheltuielile pe care le-ar fi avut în această perioadă pentru transport, spre exemplu, dacă lucrează acum de acasă, pentru ieșiri în oraș sau pentru cumpărături care nu sunt necesare”, se precizează în documentul transmis Gândul.ro.

Dintre cei care au strâns bani în cele două luni de stare de urgență, 59% au de gând să continue să economisească, 23,2% vor să cheltuie o parte din economii pentru achiziții mărunte, 16,5% spun că vizează achiziții importante, iar 11% vor să plece în vacanță.

De altfel, 60% dintre respondenți spun că primul lucru pe care au în plan să-l facă după terminarea stării de urgență este să plece într-o scurtă vacanță în țară sau în străinătate (38,6%), să se vadă în oraș cu prietenii (31,5%) sau să meargă la mall, la teatru sau la film (28,5%).

Unul din trei angajați vrea să-și schimbe jobul în perioada următoare

Pe plan profesional, 34,3% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs spun că primul lucru pe care vor să-l facă după întoarcerea, cel puțin parțială, la activitatea normală este să își caute un alt job, după care să-și dea demisia.

Alți aproape 18% dintre intervievați au de gând să ceară o mărire de salariu (8,8%) sau să devină antreprenori (9,1%).

Un procent de 73,7% dintre respondenți nu cred că angajatorul va lua vreo măsură în ceea ce-i privește după revenirea la birou.

Cu toate acestea, 14% dintre respondenți se așteaptă să le fie tăiat salariul, iar alți 5,2% chiar să fie concediați, în contextul în care multe firme își vor reveni foarte greu după această perioada de criză.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 aprilie – 4 mai 2020, pe un eșantion de 1.042 de utilizatori de internet din România.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ