Editori: Manualele digitale nu vor fi gata nici la începutul anului școlar viitor

Publicat: 24 10. 2013, 19:43
Actualizat: 21 10. 2014, 21:40

Editorii de manuale din România susțin că elevii nu vor avea manuale digitale nici anul viitor școlar, dacă Ministerul Educației mai trenează mult metodologia privind cărțile școlare.

„Metodologia promisă de minister pentru elaborarea manualelor nu este aprobată, iar calendarul de realizare este în pericol pentru că din momentul aprobării metodologiei, domnul ministru a spus că acordă șase luni pentru realizarea noilor proiecte. Asta înseamnă luna aprilie anul viitor. În luna mai anul viitor se va realiza evaluarea de către experții de la Ministerul Educației și abia în luna iunie se va ajunge ca elevii să vadă noile manuale într-un tiraj scurt sau undeva pe un site pentru a se face selecția acestor manuale”, a spus Claudiu Istrate, reprezentantul UER în cadrul Târgului Educațional București, desfășurat pe 24 și 25 octombrie la World Trade Center. Acesta a adăugat că abia apoi urmează centralizarea comenzilor de la școală și transmiterea acestora către producatori.

„Asta înseamnă că durează atât producerea celor printate, dar și a celor digitale, iar manualele nu se vor realiza în timp util, astfel încât la 1 septembrie să fie pe băncile elevilor”, a mai spus Istrate.

Editorii spun că Ministerul Educației nu a mai dat niciun semnal în ceea ce privește începerea competiției pentru manualele digitale. Mai mult decât atât, reprezentanții editurilor sunt de părere că ministerul ar trebui să renunțe la pragul de preț în privința manualelor digitale. „Cine are cu 30% mai mult decât cel mai mic preț din licitație este eliminat. Astfel se încurajează dampingul. În plus, mai este problema evaluatorilor. Noi, ca editori și ca realizatori de manuale nu ne-am opus și nu ne opunem proiectelor ministerului, nu ne opunem manualelor digitale, că asta e tendința. Singurul lucru pe care îl dorim este ca acest proiect să fie transparent, echilibrat și strategic bine gândit”, a mai spus Istrate.

Ministrul Educației Remus Pricopie declara în luna mai că în anul școlar 2013 – 2014 vor apărea primele manuale digitale, „care nu vor fi obligatoriu utilizate la clasă, pe băncile copiilor, dar vor fi în circuit, vor fi în biblioteci, iar profesorii vor putea să se acomodeze cu ele”.

Ministerul Educației vrea să digitalizeze școlile printr-un proiect cu fonduri structurale, în valoare de 100 de milioane de lei. Potrivit proiectului, digitalizarea școlilor se va face în două faze: în prima fază toate clasele I și a II-a vor fi dotate cu videoproiectoare și computere, iar în acea de-a doua etapă fiecare bancă va avea o tabletă.

Un studiu european arată că 1 din 4 elevi în vârstă de 9 ani din țările europene studiază într-o școală dotată cu echipamente de ultimă generație și conexiune în bandă largă. Numai jumătate dintre elevii în vârstă de 16 ani învață în școli astfel dotate, iar 20% dintre elevii din ciclul gimnazial nu au utilizat niciodată sau aproape niciodată un calculator.