Eduard Hellvig, despre salariul de șef al SRI: „Soția nu e foarte încântată; am discuții acasă”

Publicat: 25 02. 2015, 16:02
Actualizat: 25 02. 2015, 21:53

This browser does not support the video element.

„E o schimbare financiară. Astea sunt discuțiile care le am acasă, într-adevăr. Vă confirm acest lucru. Soția nu este foarte încântată”, a spus Hellvig, răspunzând unei întrebări referitoare la trecerea de la salariul de europarlamentar la cel de șef al SRI.

El a arătat că viitorul statut de șef al SRI reprezintă o schimbare „fundamentală” a viitorului său și al familiei sale, fapt la care a reflectat înainte de a accepta propunerea pe care i-a făcut-o președintele Klaus Iohannis.

„Președintele Iohannis m-a contactat și mi-a propus (funcția de șef SRI, n.r.). Am avut o întâlnire privată, nu telefonică. A trebuit să stau un pic să mă gândesc pentru că e o schimbare fundamentală a vitorului meu și a familiei mele”, a spus Hellvig.

El a arătat că va demisiona din PNL și din PE imediat ce va primi mandatul de director al SRI din partea Parlamentului.

Hellvig a ținut să dea asigurări că în mandatul său de șef al SRI nu vor exista imixtiuni politice în activitatea serviciului.

„Vreau să fac o precizare: e un moment important în cariera mea. E o decizie pe care am luat-o de a ieși din spațiul public ca om politic, dar înțeleg extrem de bine ce înseamnă să fii un reprezentant civil într-o instituție ca SRI și mai mult decât atât, înțeleg importanța ca această instituție să nu fie grevată de nicio imixtiune de niciun fel politică a instituției. În perioada în care voi fi director al SRI, vă garantez că nu va exista nicio imixtiune politică în activitatea desfășurată a instituției și nimeni nu-și va permite să exercite presiuni asupra instituției din punct de vedere politic”, a adăugat Hellvig.

Florin Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a încasat în anul fiscal precedent, potrivit ultimei sale declarații de avere din iunie 2014, un salariu de 113.309 de lei.

De asemenea, George-Viorel Voinescu, director adjunct al SRI, a avut în anul fiscal precedent un venit de 119.381 de lei, în timp ce Ion Grosu, un alt director adjunct al SRI, a avut un venit anual de 116.391 de lei, potrivit declarației de avere a acestuia din iunie 2014.

Pe site-ul Serviciului Român de Informații nu mai sunt postate declarații de avere și de interese ale fostului director George Maior.

O declarație de avere a acestuia din anul 2013 arăta însă că George Maior încasase în anul fiscal precedent 58.434 de lei.