EDUCAȚIE. Probele orale de la Bacalaureat vor fi echivalate

Publicat: 14 05. 2020, 19:11
Actualizat: 06 04. 2021, 23:45
Avem subiectele la BAC Biologie 2021. Care au fost cerințele subiectelor la profilul real

Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale care urmau să fie susținute se elevi în cadrul Bacalaureatului vor fi echivalate și recunoscute conform metodologiei elaborate de Ministerul Educației, potrivit unei OUG adoptate joi de Guvern, relatează Mediafax.

Cum se va realiza echivalarea probelor orale de la Bacalaureat:

Astfel, pentru anul școlar 2019-2020, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării.

Potrivit MEC, echivalarea / recunoașterea se va realiza în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență.

Asociația Învățătorilor din România cere renunțarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat:

„Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online (și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor), iar examenele elevilor de 13 și 17 ani (în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor) trebuie neapărat organizate strict în școli, sub supravegherea profesorilor și a camerelor video. Credeți că sunt argumente serioase pentru asemenea decizii radical opuse?”, se arată în scrioarea adrsată autorităților.

Reprezentanții AGIRo propun renunțarea la susținerea Evaluării naționale și a Bacalaureatului în acest an, iar situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul I.

De asemenea, AGIR propune organizarea unei licitații pentru înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei şcolare de e-learning prevăzute de de art. 70 din legea educației.