Elevii de clasa a VII-a ar putea avea o materie opțională de studiu

Publicat: 28 01. 2013, 16:32
Actualizat: 03 10. 2015, 10:47

Elevii din clasa a VII-a ar putea învăța, din anul școlar viitor, prevederi din Codul penal sau din Legea pentru prevenirea violenței în familie, în cadrul unei discipline opționale, a declarat, luni, șeful Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Poliția Capitalei, Grațiela Văduva.

Comisarul șef Grațiela Văduva a spus că propunerea a fost făcută de către Poliția Capitalei și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, iar la recomandarea Ministerului Educației există deja programa școlară pentru clasa a VII-a.

„Proiectul este o inițiativă a Poliției Capitalei și a Inspectoratului Școlar al Municipiului București, dar odată ce a ajuns la Ministerul Educației, este un proiect național. Pentru început va fi o materie opțională. Noi așa am văzut-o, o materie opțională pentru clasa a VII-a, și aici intervine rolul profesorului și al directorului de a recomanda această materie către părinți”, a explicat Grațiela Văduva.

Șeful Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Poliția Capitalei a mai spus că elevii consideră violență doar cazurile extreme, atunci când cineva moare sau când are răni foarte grave.

„Nu consideră violență distrugerile de obiecte sau lovirile, deși acest tip de fapte au uneori urmări dintre cele mai rele. Considerăm că trebuie informați în primul rând că răspund în fața legii începând de la 14 ani – și sunt foarte mirați când aud acest lucru – și care sunt efectele nerespectării legilor. Urmează să învețe, pe înțelesul lor, părți ale Codului penal, adică prin materiale video și un limbaj adecvat, legi speciale, cum ar fi Legea pentru prevenirea violenței în familie, sau Legea privind protecția drepturilor copilului și chiar Legea privind accesul la informații de interes public și protecția identității și a datelor personale”, a precizat comisarul șef Grațiela Văduva.

Ea a mai spus că a fost aleasă ca grup țintă clasa a VII-a, deoarece s-a constatat că în acea perioadă încep violențele cu efecte mai mari, fiind o clasă de risc și, în plus, copiii au 13 ani, iar de la 14 ani răspund în fața legii și este bine să fie informați înaintea răspunderii penale.