Eliminarea salariului minim, propusă de Teodorovici, AGREATĂ de patronate, RESPINSĂ vehement de sindicate

Publicat: 03 08. 2018, 17:46

„Salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. Trebuie eliminată această obligație, pentru că statul nu ar trebui să se bage în piață. Poți să îl faci eventual o referință pentru mediul privat. Poți, ca stat, să dai facilități celor care nu au angajati sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plătește”, a declarat ministrul Finanțelor, într-un interviu pentru DC News.

„Este o idee excelentă! Oricum, salariul minim e o escrocherie, există oameni care iau acest salariu indiferent dacă lucrează sau nu. De exemplu, pe litoral, ca să-ți păstrezi angajatul și pe timpul iernii trebuie să-l plătești. Și nu poți să-l plătești decât cu salariul minim, chiar dacă el nu face nimic, stă acasă câteva luni”, a declarat pentru MEDIAFAX Florin Pârvu, vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor.

De cealaltă parte, președintele confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hosu, a declarat că ministrul Finanțelor „ori a ieșit din PSD, ori a uitat care e politica UE în domeniul salariului minim”.

„La nivelul UE s-a creat de curând ceea ce se numește Pilonul Social, iar salariul minim pe economie reprezintă un element esențial. Mai mult, toate Recomandările de țară ale Comisiei Europene subliniază că salariul minim pe economie trebuie modificat astfel încât să permită o distribuire mai bună a creșterii economice. De asemenea, totalul cheltuielilor pentru personal trebuie să fie acoperite în proporție de cel mult 50% din contribuția lucrătorilor. Este îngrijorător că un ministru atât de important are astfel de idei, ca eliminarea salariului minim”, a spus liderul sindical, pentru MEDIAFAX.

De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.900 de lei, după ce în 2017 fusese 1.450 de lei.

Foto: Hepta