EMA: Două doze de vaccin anti-COVID, indispensabile împotriva variantei Delta

Publicat: 14 07. 2021, 23:04
Vaccinare anti-Covid-19 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Vaccinarea cu două doze de vaccin împotriva covid-19 este indispensabilă în asigurarea protecţiei împotriva variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care îndeamnă statele membre UE să-şi accelereze programul vaccinării, relatează AFP.

”Date preliminare sugerează că două doze de vaccin împotriva covid-19 (…) sunt necesare în vederea furnizării unei protecţii adecvate împotriva variantei delta”, anunţă într-un comunicat EMA.

”Respectarea programului vaccinării recomandat este indispensabilă în vederea beneficierii de cel mai înalt nivel de protecţie”, subliniază agenţia.

EMA a solicitat statelor membre ale UE să îşi accelereze programele de vaccinare

De altfel, EMA a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să îşi accelereze programele de vaccinare.

“Este esenţial ca statele să îşi accelereze programul propriu de vaccinare, inclusiv administrarea de doze secundare atunci când acest lucru este recomandat şi, de asemenea, să completeze lacunele şi să frâneze, cât de repede posibil, oportunităţile de apariţie a variantelor”, a subliniat EMA, potrivit Agerpres.

Autoritatea europeană cu rol de reglementare recomandă administrarea a două doze în cazul vaccinurilor Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) şi Vaxzevria (AstraZeneca).

EMA: Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani

Vaccinarea cu serul de la AstraZeneca ar trebuie evitată și la persoanele de peste 60 de ani, spune Marco Cavaleri, oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Potrivit Reutres, declaraţia a fost făcută duminică, pe fondul temerilor legate de cheagurile de sânge şi pe măsură ce devin disponibile mai multe vaccinuri.

Cu toate că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că vaccinul AstraZeneca este sigur pentru toate grupele de vârstă, mai multe state membre ale Uniunii Europene au decis să nu îl administreze persoanelor sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 şi 65 de ani, din cauza rarelor cazuri de cheaguri.