Epidemia care amenință America. Ce este Zika, virusul pentru care nu s-a găsit încă vaccin

Publicat: 26 01. 2016, 11:09
Actualizat: 05 07. 2016, 23:22

Cel mai grav este impactul virusului asupra copiiilor care se dezvoltă în uterul mamei. Astfel, în Brazilia au fost raportate  aproximativ  3.500 de cazuri  de microencefalie doar din luna octobrie și până acum. Înainte de declanșarea epidemiei exista o medie de doar 160 de cazuri pe an. Lipsa oricărei imunități naturale a ajutat infecția să se răspandească rapid, susțin reprezentanții OMS.

Cercetătorii au constatat că bebelușii ale căror mame au fost infectate cu Zika pot prezenta malformații și se nasc cu microencefalie, boală care se manifestă  printr-o dezvoltare deficitară a creierului și a cutiei craniene a bebelușului.

Deja Columbia, Ecuador, El Salvador și Jamaica au cerut, săptămâna trecută, femeilor să nu rămână însărcinate și să-și amâne sarcina până se vor cunoște mai multe detalii despre acest virus. Totodată, cresterea puternică a acestor cazuri de microcefalie în America Latină  a determinat SUA și alte state să lanseze avertismente pentru femeile însărcinate care vor să călătoreasca în regiune.

Infectia cu Zika  provoacă uneori febra usoară, conjunctivită și dureri de cap, dar pericolul mare vine din faptul că în aproximativ 80% din cazuri simptomele nu se maifestă și  pesoanele adulte care nu știu dacă sunt sau nu infectate.  Virusul a fost detectat și în spermă și este posibil ca acesta să fi fost  transmis pe cale sexuală , dar reprezentanții OMS spun că este nevoie de analizarea mai multor cazuri pentru a ști cu certitudine dacă Zika se poate transmite și pe acestă cale.

Conform OMS, virusul Zika a fost întâlnit în 21 de state și teritorii din cele 55 ale continentului american. Oficialii susțin că se așteaptă la răspândirea maladiei în toate țările din regiune, mai puțin în Chile și Canada, unde nu există purtătorul acestui virus, țânțarul Aedes Aegypti.

„Expansiunea foarte rapidă a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populația este slab imunizată, este un subiect serios de îngrijorare, având în vedere în special legatura între o infecție în timpul sarcinii și copiii născuti cu un craniu mic”, a declarat luni directoarea generală a OMS, Margaret Chan pentru BBC.com. Ea a adăugat  că „legatura cauză-efect între infecția cu Zika în timpul sarcinii și microcefalie nu a fost încă stabilită”, dar că „dovezile circumstanțiale sunt foarte îngrijoratoare”.