Epidemiologul Octavian Jurma, despre valul 4 al pandemiei: Școlile din mai multe județe se vor închide după doar 2 săptămâni

Publicat: 31 08. 2021, 23:16
Actualizat: 31 08. 2021, 23:18
Sursă FOTO: Facebook - Octavian P Jurma

Cercetătorul Octavian Jurma a prezentat, marți, noi date despre evoluția pandemiei. Medicul prognozează că, în contextul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, multe unități de învățământ se vor închide în două săptămâni după începerea noului an școlar, deși autoritățile au ridicat pragul de incidență la care se ia această decizie de la 3 la 6 cazuri la mia de locuitori.

„Azi județul Ilfov a ajuns și oficial la incidența de 1 la mie. Tot astăzi, București a depășit incidența de 1 la 1000 în formulă standard o va depăși oficial probabil până la finalul acestei săptămâni (iar pe cea de 2 la mie în 2 săptămâni).

Înainte de valul 3, depășirea acestui prag ar fi atras multă atenție și agitație pentru că e pragul la care clasele începeau să între în online după o strategie atent gândită de Ministerul Santatii în colaborare cu Ministerul Educației. Acum acest prag a fost ridicat la 6 la mie fără nici o altă măsură compensatorie de siguranță și triaj epidemiologic”, scrie cercetătorul pe Facebook.

Jurma amintește că tulpină Delta este de 2 ori mai infecțioasă și de două ori mai periculoasă decât tulpină Alpha.

Punând la îndoială decizia de a ridică pragul de infectare de la care se decide închiderea școlilor, cercetătorul prezintă o prognoză actualizată a incidenței în fiecare județ, actualizată la începutul săptămânii.

„Este o prognoză [foarte] optimistă”

”Este o prognoză [foarte] optimistă, dar chiar și așa observăm cum basculează imaginea spre roșu în a două jumătate a lunii septembrie chiar și fără a lua în calcul deschiderea școlilor.

Dacă adăugăm și impactul școlilor, sunt județe importante care vor depăși 6 la mie și vor fi nevoite să închidă școlile, la 2 săptămâni după deschiderea lor. Nu e de altfel nici o supriză că pandemia ne prinde când încercăm să blufăm cu sănătatea oamenilor pe masă.

Problema cea mai mare cu valul 4 este că nu pare să dezvolte o perioada de platou ca valul 2. Asta face că incidența la 14 zile să fie puternic înșelătoare. E că și cum ai fi fost săptămâna trecută în frigider și săptămâna asta în cuptor, dar cei care măsoară temperatura medie din afară camerei te asigura că în medie ești la temperatura ideală”, a mai scris Jurma.

”Valorile din octombrie au un grad foarte mare de incertitudine și sunt lăsate doar pentru a vedea unde duce ritmul actual de creștere dacă nu se limitează sau nu se autolimitează, tocmai pentru că o creștere exponențială nu este intuitivă”, mai explică cercetătorul.