Episcopia Hușilor, executată silit de un fost preot

Publicat: 02 06. 2015, 19:51
Actualizat: 21 08. 2015, 19:30

Fostul paroh al bisericii din localitatea vasluiană Bozia Lucian Botez a câștigat în instanță procesul intentat Episcopiei Hușilor pentru neplata unor drepturi salariale aferente unei perioade de șapte luni, respectiv aprilie – octombrie 2011, înainte ca preotul să fie caterisit pentru neascultare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru a-și recupera banii, fostul preot a apelat la serviciile unui executor judecătoresc, care a cerut blocarea conturilor Episcopiei Hușilor, în urma acestui demers fiind recuperată și încasată suma de 11.587 de lei reprezentând sumele salariale restante ale fostului preot și cheltuielile de executare silită.

Reprezentanții Bisericii susțin că s-a ajuns în această situație întrucât Curtea de Apel Iași, cea care a dat sentința favorabilă pentru Lucian Botez, nu a comunicat Episcopiei decizia definitivă.

„Fostul preot a fost sfătuit de avocați cum să procedeze și astfel a apelat la un executor judecătoresc. Cei 11.587 de lei, din care 5.608 lei reprezentând cheltuieli de executare, au fost plătiți integral, fiind astfel respectată decizia Curții de Apel Iași. Noi am fi pus-o în aplicare și fără să se ajungă în această situație, însă, chiar dacă am solicitat la instanță certificatul de grefă, nu am primit nici acum acest document”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor, preotul Marin Tudorică.

Lucian Botez este unul din cei trei preoți caterisiți în noiembrie 2011, după ce au făcut plângere la poliție împotriva Episcopiei Hușilor pe motiv că le-ar fi fost reținute nejustificat și abuziv anumite sume de bani din salarii, ei nemaiavând dreptul să oficieze slujbe sau alte servicii bisericești.

Potrivit oficialilor Episcopiei Hușilor, caterisirea preoților s-a făcut ca urmare a încălcării grave a statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), precum și a regulamentului de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale bisericii. Astfel, susțin reprezentanții Episcopiei Hușilor, cei trei preoți au comis mai multe abateri disciplinare, de la neglijență sau neascultare, până la calomnierea și acuzarea neîntemeiată a clericilor și superiorilor bisericii.

Plângerile penale formulate de cei trei preoți au fost soluționate de către anchetatori cu „neînceperea urmăririi penale”.