Este alertă în Europa după ce numărul cazurilor de Covid-19 a ajuns la nivelul lunii martie, când era vârful pandemiei. „Virusul nu a dormit în timpul verii”

Publicat: 02 09. 2020, 23:15
Actualizat: 02 09. 2020, 23:45
numărul cazurilor de Covid-19 a ajuns la nivelul lunii martie, cand era vârful pandemiei (FOTO: Twitter)

Infecţiile cu Covid-19 din Europa au revenit la nivelurile lunii martie, atunci când s-a înregistrat vârful pandemiei, a declarat, miercuri, şefa Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon.

„Virusul nu a dormit în timpul verii. Nu a avut nevoie de concediu”, a declarat Andrea Ammon în timpul unei audieri în Parlamentul European.

Ea a spus că datele din această săptămână au arătat că în întreaga Europă au existat 46 de cazuri la 100.000 de persoane. „Suntem aproape de cifrele pe care le-am văzut în martie”, a adăugat Ammon.

Infecţiile din martie în Europa au început să crească constant la aproximativ 40 de cazuri la 100.000 de oameni la sfârşitul lunii, conform datelor ECDC, şi au continuat să crească până la aproximativ 70 la 100.000 până la sfârşitul lunii aprilie.

În mare parte, creşterea actuală a numărului de cazuri este determinată şi de numărul mai mare de teste efectuate.

Noile cazuri apar, de asemenea, la persoanele mai tinere, a spus Ammon, însă boala este mai gravă pentru persoanele în vârstă.

Datele, care se referă la cele 27 de ţări ale UE, precum şi la Marea Britanie, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, au variat foarte mult de la o ţară la alta, de la 2 la 176 la 100.000 de persoane, a spus Ammon.

Aceasta a adăugat că redeschiderea şcolilor în septembrie nu prezintă neapărat riscuri mai mari de transmitere a bolii, deoarece ţările din Europa care le-au redeschis deja în primăvară nu au înregistrat o creştere a cazurilor.

Totuși, ea a precizat că este esenţială introducerea mai multor măsuri de siguranţă, inclusiv distanţarea socială şi spălarea frecventă a mâinilor.

Avertismentul dur al OMS: Nu puteți „pretinde” că pandemia de coronavirus s-a încheiat!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are un mesaj dur pentru țările care ar putea „pretinde” că pandemia COVID-19 s-a încheiat și anunță că o relaxare ar fi dezastruoasă din punct de vedere sanitar.

OMS avertizează că nicio ţară nu poate „pretinde” că pandemia COVID-19 s-a încheiat, transmite Mediafax.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ţările trebuie să aibă „control” asupra virusului înainte de a încerca să repornească economiile.

Monica Anisie: Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere, când își trimit copiii la școală

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie, le dă o veste bună părinților, cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar. Aceștia nu vor mai da declarație pe propria răspundere când își vor trimite copiii la școală, din 14 septembrie.

Monica Anisie a declarat, pentru StiriEdu.ro, că i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să elimine declarația pe proprie răspundere din partea părinților.

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm mâine (marți – n.r.), nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Anisie.

Schimbare majoră, în noul an școlar! Ce nu vor mai face elevii, lunea și vinerea

Elevii nu vor mai da teze sau lucrări de control în zilele de luni și vineri, ci doar în zilele de marți, miercuri sau joi, conform unui ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, într-o săptămână nu pot fi date decât maximum două teze, mai precis în zilele de marți și de joi. Asta pentru că luni și vineri nu se mai dau teze, iar miercuri este ziua „liberă” obligatorie.