Eurobarometru: Cât de proastă este părerea românilor despre economia națională și ce îi îngrijorează

Publicat: 20 12. 2013, 15:21
Actualizat: 06 06. 2014, 17:50

Românii au o părere foarte proastă despre economia națională, iar preocupările lor principale vizează situația economică și creșterea prețurilor, potrivit Eurobarometrului publicat vineri.

74% din români consideră că vocea lor nu contează în UE. De altfel, majoritatea respondenților susțin că vocea lor nu are nicio importanță, cu excepția danezilor.

Pe de altă parte, 63% din români sunt foarte optimiști în legătură cu viitorul Europei, capitol la care sunt depășiți de danezi – 75%, irlandezi și maltezi – 67%, polonezi și estoni – 66%, letoni – 65% și belgieni – 64%.

Cei mai pesimiști față de viitorul spațiului comunitar sunt grecii, ciprioții și portughezii.

Șomajul rămâne principala preocupare a europenilor la nivel național. 49% sunt îngrijorați de perspectiva șomajului, 33% de situația economică și 20% de creșterea prețurilor. Pentu români, în schimb, principala grijă o reprezintă situația economică – 41%, urmată de creșterea prețurilor – 34% și abia pe locul trei șomajul – 33%.

La întrebarea care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă UE în prezent, 41% din români au indicat tot situația economică, iar 26%, șomajul.

În ceea ce privește situația economiei naționale, 85% din români au o părere foarte proastă, aflându-se pe locul 11 din cele 28 de state. Topul este condus de greci, care au părere foarte proastă despre economie în proporție de 98%, urmați de ciprioți – 97%, portughezi, unguri și spanioli – 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% având o părere foarte bună despre economia națională, germanii – 82% și danezii – 74%.

Referitor la evoluția economiei naționale și europene în următoarele 12 luni, majoritatea respondenților consideră că situația va rămâne „la fel”. La acest capitol, românii sunt împărțiți: 38% apreciază că situația economică nu se va schimba, iar 34% cred că se va înrăutăți.

În 11 state membre, majoritatea populației consideră că impactul crizei asupra pieței muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimiști fiind danezii – 71%, olandezii – 60% și irlandezii – 56%.

În 16 state, impresia generală este că „ce-i mai rău abia urmează”. 48% din români cred acest lucru, cei mai pesimiști fiind ciprioții – 87%, grecii – 71%, portughezii – 67 și francezii – 66%.

Întrebați dacă sunt în favoarea unei uniuni economice și monetare cu o monedă unică, 58% din respondenții din România s-au declarat de acord și 29% împotrivă.

Locuitorii din Luxemburg – 79%, Slovenia și Slovacia – 78% sunt cei mai mari susținători ai unei uniuni economice și monetare, în timp ce britanicii, suedezii și cehii sunt împotrivă.

La întrebarea „dacă se simt cetățeni ai UE”, 56% din români au răspuns negativ, iar 41% au spus „da”.

Cetățenii din Luxemburg se simt cetățeni ai UE în proporție de 85%, cei din Malta în proporție de 74%, urmați de finlandezi și germani – 73%. În schimb, doar 42% din britanici și greci se simt europeni.

57% din români susțin că nu își cunosc drepturile de cetățeni europeni, iar 40% spun că sunt informați în legătură cu aceste drepturi. Cei mai informați sunt finlandezii – 64%, iar cei mai neinformați sunt francezii – 29%.

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediție a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 și 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE și din cele 5 țări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru și Serbia).