EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte pentru examen

Publicat: 03 11. 2014, 21:08

Elevii de clasa a VIII-a pot consulta modelele de subiecte pentru examenele de final de gimnaziu de anul viitor pe http://subiecte2015.edu.ro. Tot pe edu.ro, elevii vor găsi și baremele pentru subiectele pe care le pot rezolva ca exercițiu.

Cu toate că Evaluarea Națională  va consta în două probe scrise, elevii vor învăța după programe diferite atât la Limba Română, cât și la Matematică. Pentru anul 2015, Ministerul Educației a schimbat programele de examen la Limbași literatura română și la Matematică.

La limba română, elevii vor trebui să cunoască obligatoriu speciile literare: romanul și balada, genul dramatic, propozițiile subordonate circumstanțiale conditionale, concesive și consecutive.

Pentru  Limba și literatura română, programa de examen  prevede ca elevii să cunoască „trăsăturile specifice genului epic, liric și dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”. De asemenea, elevii trebuie să cunoască și trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schița, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche.

La partea de gramatică elevii trebuie să cunoască ce înseamnă semnele de punctuație: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul și virgula, linia de pauză. De asemenea, elevii trebuie să știe și ce înseamnă semnele ortografice: cratima, punctul.

La Matematică,  noua programă adaptează limbajului matematic la situații concrete, iar elevii vor primi subiecte de tipul celor internaționale ( PISA).

Calendar Evaluare Națională 2015

13 iunie 2015                   Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015              Înscrierea la Evaluarea Națională

22 iunie 2015                   Limba si literatura romana – proba scrisa

23 iunie 2015                   Limba si literatura materna – proba scrisa

24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisa

26 iunie 2015                   Afișarea rezultatelor (pana la ora 16)

26 iunie 2015                   Depunerea contestațiilor (orele 16 – 20)

27 – 29 iunie 2015            Rezolvarea contestațiilor

30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii