EXCLUSIV. Cât vor câștiga gardienii angajați, fără concurs, să păzească pușcăriașii în criza de coronavirus. „Vom aduce elevi!”

Publicat: 30 03. 2020, 16:50
Polițist de la Penitenciarul Ploiești, infectat cu Covid-19. Un alt caz s-a confirmat și în aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor

Administrația Națională a Pentenciarelor (ANP) va încadra, temporar, 240 de noi angajați, care vor fi aduși în sistem fără concurs, pentru a ocupa locurile lăsate libere în urma eventualelor cazuri de înbolnăvire în rândul personalului, cu noul coronavirus. Un lider sindical din ANP a dezvăluit, pentru Gândul.ro, ce salarii vor primi noii angajați și cum vor fi selectați.

Declararea stării de urgență a creat cadrul legal pentru angajarea, fără concurs, pe o perioadă determinată de șase luni, de personal la Poliție și

Penitenciare. Cum perspectiva necesității acestor încadrări se conturează din ce în ce mai mult, la nivelul ANP s-a pus în discuție cum se va face recrutarea de personal, în condițiile în care doar diploma de studii liceale și un cazier curat nu sunt suficient de convingătoare pentru ca o persoană să fie introdusă într-un mediu sensibil, așa cum este penitenciarul.

Președintele Federației Sindicatelor din ANP, Sorin Dumitrașcu, a declarat, pentru Gândul.ro, că s-a decis încadrarea a 240 oameni. Aceștia vor fi, însă, exclusiv elevi ai Școlii de Agenți de Penitenitenciare de la Târgu Ocna. „Ne-am gândit că, pe această perioadă, școlile sunt închise oricum, iar cursanții sunt acasă. Încadrați acum, ar beneficia de o perioadă foarte bună de practică și de ce nu să câștige și niște bani”, a spus Dumitrașcu. Acesta a adăugat că salariul pe care îl vor primii elevii de la școala din Târgu Ocna se va ridica până undeva în jurul sumei de 2.700 de lei.

Acesta susține că, inițial, a fost luată în discuție varianta reîncadrării rezerviștilor, însă, din discuțiile purtate până acum cu mulți dintre aceștia, a reieșit că pensionarii nu vor să revină în sistem. Motivul ar fi că saraiul oferit pentru cele șase luni, este mai mic decât penisiile pe care le încasează dacă stau acasă, feriți de pericole.