EXCLUSIV. Deținuții vor primi bani de „miel” de la autorități. Ce efecte grave ar putea avea acest gest creștinesc!

Publicat: 16 04. 2020, 12:01
Actualizat: 16 04. 2020, 13:38

Deținuții vor primi, în conturi, diferite sume de bani, pe care îi vor putea folosi pentru cumpărături, la magazinut închisorii. Această măsură a fost luată în contextul în care, odată cu instituirea stării de urgență, dreptul acestora la vizită și pachet a fost anulat.

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că s-a decis ca deținuții să primească niște sume de bani, pentru a avea conturile pline pe perioada sărbătorilor de Paște.
Sursele citate au precizat că este vorba despre niște bani, care, în realitate, aparțin tot deținuților, dar care ar fi trebuit să ajungă la ei aia în ziua eliberării.

De fapt, din banii fiecărui pușcăriaș, fie că muncește și este remunerat, fie că sunt bani primiți de acasă, se retrage, odată cu fiecare virament, un procent de zece la sută. Aceste sume sunt virate într-un alt cont, deschis tot pe numele condamnatului, dar care este blocat pe perioada detenției. Mai exact, în acest cont, se strâng viitoarele economii ale deținutului, pe care le va încasa la ieșirea din închisoare, în așa fel încât, o perioadă (timp în care se presupune că și-ar căuta de lucru), să aibă din ce să trăiască și să nu fie tentat să comită noi infracțiuni.

Astfel, mai ales cei care au executat perioade lungi și au muncit, oari au primit bani de rude sau prieteni, au putut pleca acasă și cu sume de cinci sau șase mii de lei.

Numai că, odată cu virarea acestor bani, conturile de economii ale deținuților vor fi golite, dintr-o dată, iar cei care vor pleca acasă în perioada următoare vor avea la ei doar banii pentru transportul până acasă, care revin în sarcina statului.

Potrivit surselor citate, gestul „creștinesc” al ANP ar putea avea efecte adverse grave pentru siguranța publică, în condițiile în care, trimiși în stradă cu buzunarele goale, mulți dintre foștii deținuți ar putea recidiva rapid, în specual cei specializați în infracțiuni de frurt sau tâlhărie.