EXCLUSIV. Ministrul de Interne Mircea Dușa ține aproape de protestatarii amendați de Jandarmerie: „Vreau ca acest minister să fie mai uman”

Publicat: 28 08. 2012, 21:30
Actualizat: 07 07. 2016, 05:30

După ce Jandarmeria a anunțat că-i va amenda pe protestatarii antiBăsescu din Piața Universității care au ocupat la sfârșitul săptămânii trecute bulevardul, ministrul de Interne Mircea Dușa (PSD) a comandat o „analiză” la instituția care a avut inițiativa de a da amenzi. Întrebat de gândul dacă decizia sa vine ca urmare a convingerii sale că protestatarii nu trebuiau amendați, Dușa a răspuns cu o fandare diplomatică: amenzile se justifică, însă modul în care Jandarmeria le-a comunicat a lăsat de dorit.

Ministrul de Interne Mircea Dușa a explicat, marți, pentru gândul că nu are o nemulțumire legată strict de Jandarmeria Română și de modul în care a acționat în Piața Universității, ci de modul în care această structură, ca de altfel întreg MAI, comunică la nivel public.

Ministrul Mircea Dușa a criticat dur Jandarmeria în timpul protestelor de vineri, din Piața Universității, după anunțul Curții Constituționale care a invalidat referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu. Jandarmeria a anunțat, printr-un comunicat de presă, măsurile luate împotriva persoanelor care au ocupat carosabilul de la Universitate. Mircea Dușa a spus că „cei care au dat acel comunicat de presă nu au ce căuta prin Jandarmerie”.

Dușa a explicat însă pentru gândul că nu a contestat niciodată măsurile luate de Jandarmerie împotriva protestatarilor violenți, ci doar modul în care au fost anunțate în public aceste sancțiuni. Inițial, Mircea Dușa a criticat vineri faptul că din comunicatul de presă reieșea că s-au făcut dosare penale, lucru pe care legea nu îl permite Jandarmeriei.

„Am o nemulțumire personală legată de modul de comunicare nu numai al Jandarmeriei, ci în general al Ministerului Administrației și Internelor. Vreau ca acest minister să fie mai uman și să iasă din stereotipul de a comunica numai în cifre”, a declarat pentru gândul ministrul Mircea Dușa.

Întrebat dacă Jandarmeria ar fi trebuit să nu comunice sancțiunile luate împotriva protestatarilor din Piața Universității, Mircea Dușa a negat: „Trebuia să anunțe acele cifre, dar într-o altă formă. Comunicarea nu a fost una dintre cele mai potrivite. Eu nu contest cifrele din acel comunicat, dar comunicarea trebuie să fie una pe înțelesul oamenilor. Sunt nemulțumit de comunicarea publică de la acest minister și voi lua măsuri de reorganizare a compartimentelor de comunicare”, a spus Mircea Dușa, pentru gândul.

Ministrul de Interne a cerut un audit la nivelul departamentelor de comunicare din întreg Ministerul Administrației și Internelor, urmând să ia măsuri de reorganizare.

„Am deja analize pe birourile acestea de comunicare și vreau să încerc să atragem și specialiști în comunicare publică. Ca observator din afara ministerului, eu cred că ministerul trebuie să iasă dintr-un anumit stereotip, chiar și la nivel de expresii folosite”, a mai explicat Mircea Dușa pentru gândul, fără să precizeze când se va încheia auditul și când vor fi luate măsurile.

Jandarmeria continuă lucrul la actele premergătoare dosarelor penale din Piața Universității

Șeful Serviciului de Comunicare al Jandarmeriei Române, maiorul Marius Teodorescu, a precizat pentru gândul că întocmirea actelor premergătoare dosarelor penale continuă în cazul persoanelor care nu au respectat legea în timpul protestelor din Piața Universității, de vineri și sâmbătă.

După aceste formalități, care constau în scrierea proceselor verbale de constatare și strângerea unor documente, actele vor fi trimise la Poliție sau la Parchete, după caz. Acestea sunt autoritățile care vor decide dacă persoanele identificate de Jandarmerie ca suspecte de infracțiuni se vor alege cu dosar penal sau nu, a mai explicat Marius Teodorescu, pentru gândul.

Ministrul de Interne Mircea Dușa criticase vineri faptul că din comunicatul de presă al Jandarmeriei reieșea că s-au întocmit deja dosare penale în Piața Universității, lucru pe care legea nu îl permite Jandarmeriei. Comunicatul de presă a fost emis de Jandarmeria Capitalei, însă a fost semnat ca fiind din partea structurii generale a Jandarmeriei Române.

Șeful Jandarmeriei: „Din punct de vedere juridic, comunicatul a fost perfect legal. Dar a fost făcut, practic, de un specialist în științe juridice”

Câteva sute de persoane au protestat vineri și sâmbătă în Piața Universității, rupând gardurile de delimitare a protestului și ocupând carosabilul. Jandarmeria a sancționat și a întocmit acte premergătoare dosarelor penale pentru 106 persoane, iar ministrul Mircea Dușa a criticat dur un comunicat de presă în care aceste măsuri au fost anunțate.

Vineri, Jandarmeria a anunțat că au fost identificate 106 persoane care au încălcat legea. Dintre acestea, au fost amendate 50 de persoane, 49 au acte premergătoare dosarelor penale pentru blocarea cu intenție a drumului public, iar alte 7 persoane au acte premergătoare dosarelor penale pentru distrugere și ultraj. În seara de vineri, ministrul Mircea Dușa a intervenit într-o emisiune a postului Antena 3, spunând că a dispus identificarea în cadrul Jandarmeriei a celor care au emis comunicatul de presă respectiv:

„Domnii aceia care se ocupă de comunicate de presă, care nu au nicio legătură cu realitatea și care nu respectă exact activitatea Jandarmeriei. Conform legii, Jandarmeria Română nu are niciun fel de atribuție pe partea penală. Eu cred că cei care au dat acel comunicat de presă nu au ce căuta prin Jandarmerie. Mă deranjează pentru că o acțiune corectă a Jandarmeriei a fost umbrită de un comunicat de presă fabricat de Jandarmeria București”.

„Vreau să îi asigur pe cetățeni că pot să protesteze și să își exprime părerile fără nicio teamă și fără nicio repercusiune din partea organelor de ordine, sigur, respectând legea”, a mai spus Mircea Dușa, vineri.

Și șeful Jandarmeriei Române, generalul Gavrilă Pop, a explicat că scandalul a luat naștere din modul de exprimare folosit în comunicatul de presă.

„Din punct de vedere juridic, comunicatul a fost perfect legal. Dar a fost făcut, practic, de un specialist în științe juridice, nu a asigurat o comunicare. Pur și simplu a asigurat o informare publică asupra unor măsuri pe care le-am luat. Trebuia să fie o comunicare cu publicul, adică trebuia să fie adaptat astfel încât să se înțeleagă foarte clar ce vrem să transmitem și să nu poată fi interpretat”, a spus Gavrilă Pop.