EXCLUSIV: ROMÂNIA MAI TREBUIE SĂ ÎMPRUMUTE 5,2 MLD. EURO

EXCLUSIV: ROMÂNIA MAI TREBUIE SĂ ÎMPRUMUTE 5,2 MLD. EURO
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 08:32

„Statul se va putea împrumuta în continuare de la băncilelocale. În cazul în care nu va fi redus deficitul bugetar însă,dacă nu avea va loc ajustarea fiscală necesară, acest lucru se varesimți în primul rând în costul creditelor. Statul se va împrumutamai scump dacă nu reușește să dea dovadă că vrea să se redreseze”,a declarat pentru Gândul LucianAnghel, economist-șef BCR.

Oficialii Băncii Naționale însă, printre care și guvernatorulMugur Isărescu, au avertizat public că este posibil ca problema săfie, în final, nu costul creditului, ci chiar obținerea lui. „Dacăbăncile ajung la un grad de expunere după care consideră că nu maipot împrumuta statul, atunci finanțarea deficitului bugetar vadeveni o problema, să spunem tehnică. Limita fizică de a face undeficit bugetar înalt este destul de acută”, a avertizat recent șiguvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNRMugur Isărescu, băncile au ajuns la un prag de expunere de 18% petitlurile de stat, iar maximul acceptat de băncile-mamă este de20%.

Dacă România nu va respecta acordul cu FMI, este posibil săîntâmpine greutăți și la împrumturile externe, realizate prineurobonduri, obligațiuni de stat cumpărate de investitorii străini.Economiștii atrag atenția că, oricum, momentul este prost din cauzaproblemelor din Grecia și din zona euro, ceea ce înseamnă cășansele obținerii unui nou împrumut extern vor fi și mai mici dacăGuvernul nu reușește să câștige încrederea investitorilorstrăini.

4,5 miliarde de euro credite noi pentru a le plăti pecele vechi

Suma totală care va fi împrumutată anul acesta ar putea fi însăși mai mare dacă acordul cu FMI este pus în pericol sau dacăGuvernul nu reușește să taie din cheltuieli 3,6 miliarde de euroanul acesta, așa cum s-a angajat în fața Fondului.

Din suma totală, 8,4 miliarde de euro vor fi împrumutate doarpentru a acoperi deficitul bugetar, diferența dintre veniturile șicheltuielile statului, stabilită prin acordul cu FMI la 6,8% dinPIB. Factura cheltuielilor statului mai este încărcată însă și cu4,5 miliarde de euro, reprezentând creditele angajate de MinisterulFinanțelor prin emisiuni de titluri de stat în lei sau euro care,în acest an, ajung la scadență, a explicat pentru Gândul NicolaeChidesciuc, economistul-șef al ING Bank România. Practic, pentru cănu poate da banii înapoi băncilor din surse proprii, statul estenevoie să plătească împrumuturile vechi cu altele mai noi, procedeupe care economiștii îl numesc „rostogolire”.

Statul nu are bani de pensii și salarii

În primele patru luni ale acestui an, deși a avut mai puținibani decât în perioada similară din 2009, statul a cheltuit maimult. Astfel, în timp ce din taxe și impozite statul a obținutvenituri de cu 612 milioane de lei mai mici decât în primele patruluni ale anului trecut, cheltuielile au fost cu peste 2,1 miliardede lei mai mari. Per total, la venituri de 52,6 miliarde de leistatul a făcut plăți de 64,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă căpentru fiecare 100 de lei încasați statul a cheltuit 123 de lei,după cum reiese din execuția bugetară prezentată recent deMinisterul Finanțelor. Diferența, de peste 12 miliarde de lei, afost asigurată prin împrumuturi.

Cele mai mari cheltuieli ale statului sunt cele cu pensiile șicu salariile, care reprezintă 75% din veniturile totale alestatului, adică 39,4 miliarde de lei. Dacă se adaugă șicheltuielile statului cu bunurile și serviciile, procentul urcă la92%, în condițiile în care statul trebuie să plătească și dobânzila creditele pe care le-a luat până acum (doar în primele patruluni a plătit peste două miliarde de lei) dar și să transfere banicătre autoritățile locale și să asigure și plata subvențiilor și ainvestițiilor.

Practic, chiar dacă ar reduce la zero investițiile șisubvențiile și nu ar plăti dobânzile, statul tot nu ar aveasuficienți bani pentru a plăti și salariile și pensiile șifacturile curente ale statului sau medicamentele din spitale.

Statul mai trebuie să împrumute până la finele acestui an încă5,2 miliarde de euro, conform calculelor Gândul, chiar dacătaie din pensii 15% și din salariile bugetarilor 25%, măsuri carear putea aduce o economie de circa două miliarde de euro anulacesta. În total, în 2010, România trebuie să împrumute cel puțin13 miliarde de euro, atât pentru a acoperi deficitul bugetar,cheltuielile mai mari decât veniturile, cât și pentru a plăticreditele mai vechi cu altele noi. Doar pentru a plăti datoriilefăcute anii trecuți, în special în 2009, statul va trebui săîmprumute 4,5 miliarde de euro în 2010.

Statul împrumută 600 de euro pe secundă

De la începutul anului până acum, Ministerul Finanțelor aîmprumutat de la bănci 4,73 miliarde de euro, la care se adaugă unmiliard de euro primit la finele lui februarie de la ComisiaEuropeană, 1,15 miliarde de euro de la FMI primiți la începutulanului și încă un miliard de euro obținut printr-o emisiune deeurobonduri în primăvară. În total este vorba despre 7,88 demiliarde de euro până la începutul lui iunie, adică o medie depeste 52 de milioane de euro în fiecare zi, incluzând și sâmbăta șiduminica, respectiv 601 de euro pe secundă. Datoria publică pe capde angajat va urca la 10.100 de euro anul acesta de la 8.000 deeuro în 2009, conform calculelor Gândul.

În ultimii cinci ani acest indicator a crescut cu 157%, în 2006datoria publică raportată la fiecare angajat fiind de aproape 4.000de euro. Ca procent din valoarea totală a economiei, datoriapublică va urca până la 40% din PIB. Produsul intern brut, dupăscăderea estimării privind creșterea economică de la 1,5% la -0,5%,este de 121 de miliarde de euro, cu cinci miliarde de euro mai micdecât valoarea estimată la finele anului trecut de Guvern, FMI șiCE, valoare pe care a fost fundamentat bugetul de stat pe anul încurs. Prin tratatul de aderare România s-a angajat să nu depășeascăun nivel al datoriei publice de 60% din PIB însă statul român nuîși poate permite un procent mai mare de 35%, după cum a explicatla începutul anului Mihai Tănăsescu, reprezentantul României laFMI.

Statul ar putea deveni un client prost pentrubănci

Economiștii atrag însă atenția că România nu poate trăi lanesfârșit pe datorie, atât pentru că, la un moment dat, tot vatrebui să dea banii înapoi băncilor, cât mai ales pentru că s-arputea întâmpla, în scurt timp, un adevărat dezastru: nimeni nu vamai vrea, sau nu va mai putea, să ne împrumute.

În ceea ce privește împrumuturile de pe piața internă, oficialiiBNR au atras deja atenția asupra faptului că unele bănci se apropiede expunerea maximă față de statul român, adică de plafonul maximalimpus de băncile-mamă din străinătate fiicelor din România cândvine vorba despre suma împrumutată statului român ca pondere întotalul creditelor acordate.

Citește mai departe în pagina următoare

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Apocalipsa nucleară e aici! Războiul Global care va distruge totul: Nu va cruța nimic
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021