EXPEDIȚIE. Izolare inedită în pandemie pentru o româncă. Adela a trăit 5 luni printre ghețuri, înfruntând iarna polară

Publicat: 09 05. 2020, 12:37
Actualizat: 07 04. 2021, 00:12
Adela Dumitrașcu, cercetător

O româncă a făcut parte din cea mai mare expediție polară din ultimii 123 de ani. Adela Dumitrașcu, cercetător, a înfruntat iarna polară și timp de 19 săptămâni a făcut foraje în gheață, măsurători și foarte multe analize de laborator în timp ce omenirea s-a confruntat cu problema izolării și a distanțării sociale în pandemie.

Adela Dumitrașcu are 38 de ani, este din Brașov și  a studiat Oceanografia în Suedia.

„Este cea mai mare expediție polară de la sfârșit de 1800, când Nansen a avut un proiect similar, cu vasul Fram”, (MUSCA) nu avem date, pe durata iernii, în regiunea arctică și, pentru a modela cât mai bine aceste schimbări climatice, ne trebuie și datele pe perioada iernii”, a mărturisit Adela.

Adela a plecat alături de echipa sa formată din 60 de cercetători științifici și 40 de membri ai echipajului pe 27 noiembrie anul trecut, din portul norvegian Tromso.

 

Echipa de cercetare a călătorit aproximativ  două săptămâni la bordul spărgătorului de gheață rusesc Kapitan Dranitsyn. Pe 13 decembrie 2019, echipa s-a îmbarcat pe vasul german Polarstern. Au urmat patru luni și jumătate la bord și pe gheața din apropierea vasului, în plină iarnă polară, fără lumină naturală. Întreaga echipă a așteptat răsăritul de după iarna polară:

„După câteva zile, în sfârșit puteai vedea cu ochiul liber acea lumină frumoasă, roșiatică și din ce în ce mai puternică”, a declarat Adela

După aproape 5 luni, expediția s-a închiat. Acum, Adela conțtientizează problemele pandemiei.

„Chiar ne gândeam , mai bine să stăm pe Dranitsyn, pe vas, undeva, să continuăm munca în gheață. Ar fi fost mult mai bine decât să ne întoarcem la casele noastre, la o realitate total diferită și să fim încuiați undeva, pentru săptămâni și luni întregi”, a declarat Adela Dumitrașcu, potrivit Digi24.