Fabrica de făcut bani din Centrul Istoric. Oprescu promite că termină Lipscanii până de Crăciun. Harta celor șase străzi care vor fi finalizate

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 03:02

Primele șase străzi din Centrul Istoric al Bucureștiului vor figata până la Crăciun, a spus, pentru gândul, primarul generalal Capitalei, Sorin Oprescu. „Îmi place formidabil cum aratăCentrul Istoric. Șase străzi vor fi gata până la Crăciun”, a spusOprescu.

Directorul general al Direcției Infrastructură din cadrulPrimăriei Capitalei, Mădălin Dumitru, a precizat, pentrugândul, care vor fi celeșase străzi care intră în faza de finalizare: „Este vorba desprestrăzile Lipscani, Smârdan, Tonitza, Filitti, Zarafi și SfântulDumitru. În privința străzii Sfântul Dumitru, am însă câtevarezerve. Aici sunt unele probleme arheologice. De joi (astăzi -n.r.) pe cele șase străzi va începe agitația”.

• Primăria Capitalei aanunțat reabilitarea Centrului Istoric în trei faze. În prima fazatrebuie refăcută infrastructura de bază în perimetrul delimitat deCalea Victoriei, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței șiStrada Lipscani. În total este vorba de 14 străzi. Pe stradaLipscani, lucrările de reabilitare sunt finalizate în proporție deaproximativ 95 la sută, pe strada Smârdan proporția este de 90 lasută iar în Piața Sfântul Dumitru de 65 la sută. Străzile Filittiși Nicolae Tonitza au intrat recent în reabilitare, iar pe străzileFranceză, Gabroveni și în Pasajul Francez au fost finalizatelucrările arheologice. Faza a doua de reabilitare a CentruluiIstoric cuprinde consolidarea și refacerea a 14 imobile, iar ceade-a treia -conservarea, protejarea și revitalizarea zoneiPalatului „Curtea Veche” și transformarea lui în complexmuzeal.

CLICK PE HARTĂ PENTRU A MĂRI

Centrul Istoric a devenit o fabrică de făcutbani

„Am lăsat să se dezvolte terasele acolo pentru a se stârniemulație. Și s-a creat. S-au reparat fațadele caselor. La fineleprimului mandat voi raporta misiune îndeplinită în ceea ce priveșteCentrul Istoric”, s-a lăudat primarul Oprescu. Strict din punctulde vedere al businessului, Centrul Vechi a devenit un pol albunăstării pentru oamenii de afaceri din Capitală. El generează, înprezent, afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro, potrivitBusinessMagazin. Evoluția acestui spațiu urban este unaimpresionantă.

• În 2008, în CentrulIstoric existau circa 30 de localuri.

• În perioada 2009-2010numărul acestora a depășit pragul de 100 de unități, care pot primizilnic circa 14.000 de clienți. În medie, un vizitator care pășeșteîn perimetrul delimitat de bulevardele Regina Elisabeta, I.C.Brătianu, Calea Victoriei și Splaiul Independenței lasăcomercianților echivalentul a aproximativ 10 euro.

Cafenelele din Centrul Istoric le-au detronat pe celedin Dorobanți

Anul 2010 a marcat o explozie a interesului pentru această zonăa Bucureștiului. Lupta cu Dorobanțiul a fost deja câștigată. Înmedie, în această vară, 60.000 de persoane au străbătut zilnicstrăduțele Centrului Vechi, potrivit lui Daniel Mischie, directoral Asociației Comercianților din Centrul Istoric. Serile de weekendau înregistrat fluxuri și mai impresionante. Peste 100.000 de”petrecăreți” și-au dat întâlnire în barurile și cluburile din celmai nou centru al distracției din Capitală. Recordul absolut înmaterie de trafic a fost însă atins pe 16 mai, seara în care aconcertat la București formația rock australiană AC/DC. Setea debere a atins atunci cote-record, iar Centrul Istoric a fost invadatde peste 120.000 de consumatori. Și în restul zilelor tot bereaeste principalul aliment care deschide topul vânzărilor din miculareal. Dragoș Petrescu, patronul lanțului City Grill, Caru’ cuBere, Hanul Berarilor și Cantina Sport Bar, spune că a vândut, în2010, în restaurantele pe care le deține în Centrul Vechi 500.000de litri de bere. El estimează că anul viitor va reuși să vândă700.000 de litri.

Centrul Vechi se reabilitează din 2006

Proiectul de reabilitare a Cen­trului Istoric a fost demarat înnoiembrie 2003, când a fost semnat acordul de împrumut întrePrimăria Capitalei și BERD pentru un Program multisector, care aveatrei componente.
Proiectul a fost lansat în dezbatere publică în mai 2006, iarcontractul de proiectare și execuție a fost adjudecat, prinlicitație publică internațională, de firma Sedesa Obras y ServiciosS.A. din Spania. Contractul a fost semnat la 7 septembrie 2006, aavut o valoare de 24,75 milioane euro și o durată inițială deexecuție de 18 luni. Finanțarea a fost asigurată de BERD cu 7,3milioane euro, de guvernul Olandei cu 1.8 milioane euro, iar restulsumei este asigurat de primărie. În ianuarie 2008, ConsiliulGeneral al Municipiului București a votat un buget suplimentarpentru proiect de 9,7 milioane euro.

Descoperire

Scheletele din parcarea de la Universitate

Lipsa locurilor de parcare, una din marile probleme aleCentrului Istoric, ar putea fi rezolvată parțial odată cufinalizarea proiectului parcării subternare de la Universitate.Însă lucrările la acest proiect al primarului Oprescu se confruntăcu incidente de natură „arheologică”. Muncitorii au descoperit întimpul săpăturilor schelete umane. Lucrările au fost întrerupte.”Suntem pe ultima sută de metri la faza de decopertare a spațiuluipe care se va construi parcarea. Noile descoperiri nu duc lamodificarea proiectului inițial al parcării de la Universitate și,în cazul în care vor apărea alte vestigii sau oseminte,modificările vor fi foarte mici”, declara Bogdan Hreapcă,directorul Direcției de Investiții din Primăria Capitalei.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...