Facebook reacționează în scandalul cenzurii fotografiei „Fata din napalm”

Publicat: 10 09. 2016, 09:51
Actualizat: 10 09. 2016, 10:58

După ce a susținut decizia de a cenzura celebra fotografie a lui Nick Ut, „Fata din napalm”, Facebook pare să dea înapoi, cel puțin asta reiese din cadrul unei declarații oficiale, care a fost făcută publică sâmbătă.

„În timp ce recunoaștem importanța fără de contestat a imaginii, în același timp e dificil să creăm o distincție între copilul ce apare fotografiat nud, în acest caz, și altele situații asemănătoare”, se arată în declarația Facebook de vineri. Ulterior, reprezentanții rețelei de socializare și-au schimbat abordarea, pe fondul criticilor primite, susținând că republică fotografia și permit circularea ei pe conturile utilizatorilor în baza statusului său de imagine emblematică, de o importanță istorică fundamentală.

„După ce am văzut reacțiile din partea comunității noastre, ne-am aplecat asupra situației pentru a analiza modul în care am aplicat standardele. Imaginea unui copil care apare nud ar părea, la prima vedere, să încalce regulile de publicare ale rețelei de socializare și, în unele țări, ar fi catalogată drept pornografie infantilă. În acest caz, recunoaștem importanța globală a acestei imagini în ceea ce privește localizarea unui anumit moment istoric. Din acest motiv, vom permite distribuirea ei pe paginile de socializare. Va lua puțin timp pentru a aplica acest lucru. Totodată, avem în vedere să ne îmbunătățim politica pentru a ne asigura că libertatea de exprimare și siguranța utilizatorilor sunt de neclintit”, a declarat purtătorul de cuvânt al rețelei de socializare.

Jumătate din miniștrii guvernului norvegian, dar și premierul țării scandinave care au distribuit pe paginile lor de Facebook o postare a ziarului Aftenposten, cu celebra fotografie a lui Nick Ut „Fata din napalm”, s-au trezit la doar câteva ore că postările lor au fost șterse. Astfel, cel mai mare ziar din Norvegia, Aftenposten, a acuzat Facebook de cenzură și de „abuz de putere”, după ce platforma de social media a șters una dintre cele mai reprezentative fotografii ale Războiului din Vietnam din newsfeed-ul publicației.

Redactorul-șef și, în același timp, directorul executiv al Aftenposten, Espen Egil Hansen, i-a adresat o scrisoare deschisă fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, în care l-a acuzat de cenzură, argumentând că giganții tehnologiei din Silicon Valley subminează autoritatea presei și abilitatea jurnaliștilor de a decide ce să publice.

„Este regretabil că Facebook a înlătura o postare de pe pagina mea”, declara prim-ministrul Norvegiei pentru publicația norvegiană Aftenposten.