Faleza Dunării se prăbușește din nou în Galați: O gaură uriașă a apărut în asfalt. VIDEO și FOTO

Publicat: 02 05. 2018, 22:40

Locul în care s-a produs, miercuri, surparea se află pe Faleza Superioară a Dunării, chiar pe mijlocul unei străzi care pornește din Bulevardul Marea Unire de pe versant. În zonă se află mai multe puncte de atracție pentru gălățeni, precum o alee pietonală și un parc, dar și câteva blocuri și un hotel.

De asemenea, surparea a apărut la câțiva metri distanță de locul în care a existat un crater care ani de zile a blocat circulația rutieră pe bulevard. Lucrările de consolidare a versantului s-au încheiat anul trecut, groapa a fost astupată, iar circulația auto a revenit la normal.

Accidentul de teren de miercuri readuce în discuție problema surpărilor de pe faleza gălățeană și i-a obligat pe reprezentanții municipalității să ia măsuri urgente.

„Circulația pe Faleza Superioară în zona Elice, pe breteaua de legătură, a fost oprită din cauza unei avarii la sistemul de canalizare. Echipele S.C. Apa Canal fac verificări pentru a depista cauzele și se fac intervenții pentru a remedia cât mai repede situația”, a transmis, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Polițiștii locali monitorizează zona pentru a evita incidentele.

„În zonă au fost dislocați polițiști de la Ordine Publică și de la Serviciul de Siguranță Rutieră. Zona este monitorizată pentru a evita incidentele. Polițiștii locali vor fi la fața locului și mâine (joi – n.r.) când vor începe lucrările de reparații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați, Aurelia Bogatu Matei.

Anul trecut, Primăria Galați a încheiat un contract în valoare de 130.000 de lei pentru realizarea unei „inspecții tehnice a lucrărilor publice – zona Faleza din Municipiul Galați”, ceea ce presupune monitorizarea întregii Faleze a Dunării timp de trei ani. La finalul termenului, experții vor stabili care este soluția pentru consolidarea falezei.

La Galați este cea mai înaltă faleză a Dunării din toate orașele aflate pe malul fluviului. Cu o înălțime maximă de 60 de metri și o lungime de șase kilometri, Faleza Superioară a Dunării este un punct de reper pentru gălățeni și o zonă de interes pentru dezvoltatorii imobiliari și pentru hotelieri.

Problemele în zonă au început în urmă cu opt ani, atunci când s-a produs prima surpare, iar până în prezent au fost cel puțin opt accidente de sol semnificative, craterele atingând și zece metri adâncime. Specialiștii au stabilit că de vină sunt infiltrațiile de apă din versanți dar și clădirile apărute în zonă după 1990 care au exercitat presiune asupra terenului și au distrus sistemul de drenare a apelor pluviale. Experții au atras atenția în numeroase rânduri că în lipsa unor lucrări de consolidare a întregului mal al Dunării, faleza s-ar putea prăbuși în fluviu.