Fântânile din Piața Unirii, INAUGURARE SPECTACULOASĂ cu show multimedia și orchestră simfonică. Coregrafiile jeturilor de apă, dirijate de o TEHNOLOGIE de ultimă oră

Publicat: 20 09. 2018, 10:38
Actualizat: 19 11. 2018, 13:44

Traficul pe Bulevardul Unirii din Capitală va fi restricționat joi, între orele 16.00-23.00, din cauza spectacolului cu ocazia redeschiderii fântânilor din Piața Unirii.

Traficul rutier va fi restricționat pe Bulevardul Unirii, segmentul cuprins între Piața Constituției și Bulevardul Mircea Vodă, pe ambele sensuri de circulație. Gradual, în funcție de numărul de participanți, pot fi instituite restricții suplimentare pe Bd. I.C. Brătianu, segmentul cuprins între Pod Șerban Vodă și Str. Colțea (ambele sensuri), traficul desfășurându-se prin pasajul Unirii; pe Str. Halelor, segmentul dintre Bd. I.C. Brătianu și Spl. Independenței, sensul dinspre Bd. Corneliu Coposu către Pod Națiunile Unite și pe Spl. Independenței, segmentul cuprins între Banca Internațională a Religiilor și Aleea Dealul Mitropoliei, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Dezbaterile publice pe tema controversatului proiect de modernizare a fântânilor de la Unirii vor fi tranșate joi, 20 septembrie, când bucureștenii vor putea vedea cu ochii lor în ce măsură au fost păstrate elementele de arhitectură și design și care sunt intervențiile arhitecților contemporani în redefinirea spațiului identitar din inima Capitalei. Abordarea, susține PMB într-un comunicat, a presupus un „facelift” al fântânilor, care au numeroase caracteristici clasice, elementul sculptural central fiind păstrat și integrat în totalitate în noul design.

Elementele nou-introduse fac trimitere către horă, alfabetul chirilic și ceramica de Cucuteni. „Fântâna centrală are integrate patru „ecrane de apă”, orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă multimedia imensă pentru videoclipuri, dar și proiecții laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic în Europa”, spune Primăria Capitalei în comunicat.

Efectele speciale ale spectacolelor de apă și lumină sunt obținute prin tehnologia sistemului, monitorizat complet digital, care permite controlul oricărei unități individuale din intregul complex de 44 de fântâni independente dispuse pe 1,4 km, de la Piata Alba Iulia pana în Piata Constituției. Rezultatul modernizării va fi una dintre cele mai spectaculoase fântâni din Europa, cu jeturi de apă, parabolice și verticale, care se rotesc în ritmul muzicii, angrenate într-un sistem controlat complet digital.

Construite la sfârșitul anilor ”80, Fântânile din Piața Unirii reprezintă unul dintre cele mai lungi de sisteme de acest fel din lume (1,4 km), cu o suprafață a apei de 16.200 m², unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei.

Primele acorduri din „Simfonia Apei” joi, ora 20:00

Spectacolul inaugural, intitulat „Simfonia Apei”, va începe joi, la ora 20.00, la scena montantă în Parcul Unirii, pe acordurile Orchestrei Simfonice București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, alături de pianistul Ștefan Doniga și de dansatorii Ana Vișan și Bogdan Iacob din cadrul „Gigi Căciuleanu Dance Company”. De la ora 21.00, bucureștenii prezenți la eveniment vor putea asista la „un adevărat regal artistic, conceput astfel încât să ducă vizitatorii într-o călătorie prin 7 lumi care vor vorbi despre România – lumea apei, a focului, a pământului, a aerului, lumea vegetală și lumea Centenarului, toate prefațate de lumea astrală”.

Apa ta, responsabilitatea noastră, este sloganul companiei Apa Nova și suntem mândri că am reușit să implementăm cu responsabilitate acest proiect de marcă. Fântânile din Piața Unirii sunt un simbol al orașului la care noi ne raportăm, iar pentru Apa Nova este o onoare să își pună amprenta asupra unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de dezvoltare urbană din ultimii ani,” a declarat directorul general Apa Nova, Mădălin Mihailovici.

Fântânile din Piața Unirii vor oferi vizitatorilor show-uri multimedia în fiecare vineri, sâmbată și duminică, în intervalul orar 20:00-21:00, atât cât vremea o va permite.

Primarul Capitalei Gabriela Firea reamintește că reabilitarea și modernizarea celor 17 fântâni arteziene este o obligație prevăzută în contractul de concesiune încheiat între municipalitate și Apa Nova București și face parte dintr-un program realizat din fonduri proprii Apa Nova, cu o investiție inițială estimată la 7 milioane de euro.