FĂRĂ AER. Coronavirusul te lasă treptat fără oxigen și te simți ca și cum ai fi sufocat de un asasin invizibil

Publicat: 10 04. 2020, 06:41
COVID-19

Coronavirusul te lasă încet-încet fără oxigen și te simți ca și cum ai fi sufocat de un asasin invizibil, a declarat un expert în boala care face ravagii pe glob.

Dr. Cameron Kyle-Sidell, care este doctor la Terapie Intensivă în Brooklyn, New York, a făcut o asemănare între simptomele bolii coronavirus și „răul de altitudine”, scrie thesun.co.uk.

Chiar dacă plămânii unor pacienți cu Covid-19 arată aparent sănătoși, boala nu iartă pe nimeni. Unii pacienți au plămâni cu zone „încețoșate”, chiar dacă în mare parte zonele sunt negre, adică pline cu aer.

Dr Kyle-Sidell, de la Maimonides Medical Center, a explicat că pacienții încep să fie „secați treptat de oxigen”.

El aseamănă condițiile cu cele dintr-un avion aflat la mare altitudine, în care presiunea din cabină este eliberată foarte lent.

Covid-19 nu se comportă ca nicio altă boală respiratorie, a mai spus acesta. Tratamentele ar trebui să fie – în consecință – diferite, de la caz la caz.

„Dragi colegi… Pacienții au nevoie de oxigen, nu de presiune. Covid-19 nu este ARDS. Protocoalele trebuie schimbate. Acum e momentul! Salvați 100.000 de vieți!”, a scris Dr. Kyle-Sidell pe Twitter.

Ventilatoarele mecanice, dăunătoare pentru organism?

Dr. Luciano Gattinoni, unul dintre experții mondiali în ventilație mecanică, a declarat că aparatele îi ajută pe pacienți să respire, dar pot duce la deteriorarea plămânilor, din cauza presiunii ridicate.

Acesta a avertizat medicii să fie foarte atenți când pun diagnostic pacienților, adăugând că ventilatoarele ar trebui să fie folosite doar în cazuri absolut necesare.

Când plămânii sunt afectați, vasele de sânge care duc sângele către organul vital sunt „închise”. Sângele se direcționează astfel spre altă zonă, care funcționează corespunzător. Gattinoni mai crede că pacienții cu Covid-19 nu pot asimila acest lucru și sângele continuă să fie pompat prin părțile vătămate ale plămânilor.

Unii pacienți ar putea crede că respiră foarte bine, dar sângele din oxigen se scurge în același timp cu senzația de normalitate.