Fenomenul care ia amploare în România. Aproape 90% dintre mame fac asta în prima oră după nașterea copilului

Publicat: 03 08. 2017, 13:32
Actualizat: 02 10. 2018, 16:37

Cercetările arată că alăptarea poate avea numeroase beneficii, atât pentru bebeluși, cât și pentru mamele acestora. Alăptarea este esențială în special în primele șase luni de viață, ajutând la prevenirea diareei și pneumoniei – două cauze majore de deces în rândul sugarilor. Mamele care alăptează prezintă un risc mai mic de cancer ovarian și mamar, două cauze principale de deces în rândul femeilor.

„Alăptarea asigură bebelușilor cel mai bun start în viață. Laptele matern acționează ca un prim vaccin al sugarului, protejându-l de boli potențial ucigătoare și asigurându-i toate principiile nutritive de care are nevoie pentru a supraviețui și a se dezvolta””, spune Dr.. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS.

O simplă analiză demonstrează că, pentru a crește până la 50% ponderea globală a bebelușilor sub șase luni hrăniți exclusiv prin alăptare, până în 2025, este necesară o investiție anuală de numai 4,70 $ per nou născut.

Atingerea acestei ținte ar putea salva viețile a 520.000 de copii, cu vârsta de sub cinci ani, și ar putea genera o creștere economică de 300 de miliarde de $ pe o perioadă de 10 ani, ca rezultat al reducerii îmbolnăvirilor și costurilor de îngrijire a sănătății, precum și al creșterii productivității, conform publicației Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding (Alimentație pentru sănătatea și bogăția națiunilor).

„Alăptarea este una dintre investițiile cele mai eficace și rentabile pe care le pot face statele pentru sănătatea celor mai tineri dintre cetățenii lor, precum și pentru sănătatea economiei și a societăților respective. Prin lipsa investițiilor în alăptare, nu ne îndeplinim obligațiile față de mame și copii și, pentru asta, plătim un preț dublu: în vieți pierdute și în șanse irosite”, adaugă Anthony Lake, Directorul General al UNICEF.