FOTO VIDEO | Fermierii protestează față de soluțiile găsite de CE la problemele din sectorul agro-alimentar/Circulație blocată pe A1 în Timiș (UPDATE)

Publicat: 07 04. 2023, 12:10
Actualizat: 07 04. 2023, 14:15

Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Sute de vehicule şi utilaje agricole se vor deplasa cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării.

UPDATE: Circulație blocată pe A1 în județul Timiș

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că circulația rutieră este blocată în județul Timiș pe breteaua de coborâre a A1, la ieșirea din localitatea Giarmata, unde este formată o coloană ca urmare a protestului național al fermierilor, informează CNAIR.

Situații similare sunt la ieșirile de pe A1 de la Remetea Mare și Topolovățu Mare, la PTF Nădlac 1 pe DN7 și pe DN6 la Cenad.

Știre inițială:

„Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

Potrivit acestora, protestul se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează în comunicatul citat.

Reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

„Pentru o mai bună centralizare a acţiunilor desfăşurate de fermieri şi pentru a facilita preluarea şi diseminarea informaţiilor de către presa locală, naţională şi cea europeană, au fost create o pagina de Facebook https://www.facebook.com/roagri2023 şi un grup dedicat fiecărui punct de manifestaţie, unde se pot urmări pozele, filmările şi acţiunile marcate pe Facebook cu hashtagul #roagri”, se mai arată în comunicatul citat.

Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.