Fiecare judecător de la Înalta Curte de Justiție a avut de rezolvat aproape 1.000 de dosare anul trecut

Fiecare judecător de la Înalta Curte de Justiție a avut de rezolvat aproape 1.000 de dosare anul trecut
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 13:33

Aproape o mie de dosare a avut de soluționat, anul trecut, un judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), potrivit unui raport al stării jusitiției pe 2011, în care a fost consemnată încărcătura pe fiecare magistrat de instanță supremă, curte de apel, tribunal și de judecătorie.

La calcularea încărcăturii pe schemă și pe judecător, s-a luat în considerare faptul că această instanță a judecat cauze atât în fond, cât și în recurs (în complet de trei, de cinci sau de nouă judecători). Schema posturilor pentru acest an la instanța supremă a fost de 121 posturi, în timp ce media posturilor de judecător ocupate a fost de 107 posturi.

În consecință, încărcătura pe schemă a fost determinată de 833 de cauze, iar cea pe judecător la 942 de cauze.

Ambele tipuri de încărcături sunt comparabile cu cele ale celorlalte tipuri de instanțe (judecătorii, tribunale sau curți de apel).

În ce privește îcărcătura la nivelul curților de apel, raportul notează că trebuie menționat faptul că, pentru calcularea indicatorului statistic referitor la încărcătura de cauze/judecător s-a ținut cont de împrejurarea că aceste instanțe judecă atât în fond, cât și în apel și în recurs.

Astfel, în anul 2011, s-a înregistrat o încărcătură medie pe judecător de 1.034 cauze și o încărcătură medie pe schemă de 950 dosare.

Încărcătura pe judecător a crescut comparativ cu anul 2007 cu 88 la sută, iar cea pe schemă a crescut cu 82 la sută.

Sub aspectul încărcăturii pe judecător, prima poziție a fost ocupată de Curtea de Apel Galați cu 1.468 dosare (955 de dosare pe judecător în anul 2010), urmată de Curtea de Apel Oradea cu 1.465 dosare (853 de dosare pe judecător în anul 2010) și Curtea de Apel Alba Iulia cu 1.314 dosare (816 dosare pe judecător în anul 2010).

Cel mai mic nivel de cauze pe judecător l-a înregistrat Curtea de Apel Iași cu 707 cauze (în creștere de la 466 dosare pe judecător în anul 2010).

În ceea ce privește încărcătura pe schemă, în anul 2011, prima poziție este ocupată de Curtea de Apel Oradea (1.416 dosare pe schemă), urmată de Curtea de Apel Galați (1.349 dosare pe schemă).

Cea mai mică încărcătură pe schemă a înregistrat-o, ca și în cazul încărcăturii pe judecător, Curtea de Apel Iași (635 de dosare).

În ce privește încărcătura la nivelul tribunalelor, documentul spune că, în prealabil, trebuie precizat că pentru calcularea acestui indicator statistic au fost avute în vedere nu numai numărul de cauze ce a revenit spre soluționare instanțelor de acest grad, ci și specificul tribunalelor de a fi atât instanțe de fond, cât și de control judiciar (judecând deopotrivă în apel și în recurs).

Astfel, pentru a analiza volumul de activitate al unui judecător s-a ținut cont de împrejurarea că în apel cauzele sunt judecate de un complet format din doi judecători, iar în recurs de un complet format din trei judecători.

În anul 2011, la nivelul tribunalelor s-a înregistrat o încărcătură medie/judecător de 1.058 cauze (ceea ce înseamnă o creștere cu zece la sută față de anul 2010) și o încărcătură a cauzelor/schemă de 928 cauze (o creștere cu patru la sută comparativ cu 2010).

Creșterea în anul 2011 a încărcăturii pe judecător față de anul 2007 a fost de 43 la sută, iar creșterea încărcăturii pe schemă a fost de 39 la sută.

S-a constatat din acest punct de vedere Tribunalul Bihor, cu o încărcătură/judecător de 1.700 cauze, Tribunalul Prahova cu o încărcătură de 1.601 cauze și Tribunalul Suceava cu 1.472 dosare pe judecător.

Printre instanțele cu încărcătură redusă pe judecător s-a remarcat Tribunalul Ialomița, care a înregstrat un număr de 635 cauze/judecător, Tribunalul Vâlcea cu 675 cauze și Tribunalul Buzău cu 704 cauze pe judecător (dar și acestea în creștere față de situația anului 2010).

În ce privește încărcătura la nivelul judecătoriilor, în perioada de referință s-a înregistrat o încărcătură medie a cauzelor pe schemă de 906 cauze și o încărcătură pe judecător de 1.101 cauze.

Comparativ cu anul 2007, încărcătura pe judecător a crescut cu 76 la sută, iar încărcătura pe schemă cu 69 la sută.

În ceea ce privește încărcătura pe schemă, în perioada de referință, s-au evidențiat ca instanțe excesiv de încărcate Judecătoria Cornetu (2.007 cauze pe schemă), Judecătoria Sectorului 2 București (1.839 cauze pe schemă), Judecătoria Sectorului 3 București (1.623 cauze pe schemă), Judecătoria Giurgiu (1.486 cauze pe schemă).

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Se schimbă Codul Rutier în 2022. Pe ce drumuri se va merge cu o viteză...
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu în presa din România! A murit un personaj celebru, răpus de COVID. Avea doar...
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...