Filmul lui Mungiu va ajunge în 35 de orașe din România

Publicat: 15 02. 2012, 10:26
Actualizat: 27 07. 2012, 20:39
La patru luni după ce a câștigat Palme d'Or, "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" de Cristian Mungiu va începe să ruleze în cinematografele din 20 de orașe din România și în casele de cultură din alte 15 orașe unde fie nu mai există săli de cinema funcționale, fie condițiile de vizionare sunt proaste.

La patru luni după ce a câștigat Palme d’Or, "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" de Cristian Mungiu va începe să ruleze în cinematografele din 20 de orașe din România și în casele de cultură din alte 15 orașe unde fie nu mai există săli de cinema funcționale, fie condițiile de vizionare sunt proaste.

Primul lungmetraj românesc câștigător al trofeului suprem la Cannes va avea premiera în România pe 14 septembrie, în timp ce caravana cinematografică prin țară, organizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al unor parteneri privați,  va începe pe 17 septembrie.

"Am pus în practică o idee pe care o avea multă lume și al cărei timp venise. Constatând că mai sunt foarte puține săli în România, vom da drumul unei caravane prin care filmul va fi proiectat pe 35 mm în cel puțin alte 15 orașe. Cred că până la urmă vor fi 20 de orașe cu proiecții normale, în cinematografe, plus alte 15 orașe. Este un efort, dar vom avea ocazia să aflăm dacă în România nu se mai merge la cinema pentru că nu mai sunt săli", a spus Cristian Mungiu marți, într-o conferință de presă.

Pentru caravana prin țară, echipa lui Mungiu a adus echipament din Germania care să fie instalat în casele de cultură. În decurs de o lună de zile, caravana va ajunge la Roman, Vaslui, Bârlad, Focșani, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Drobeta Turnu Severin, Reșița, Petroșani, Zalău, Miercurea Ciuc și Satu Mare, conform site-ului oficial al filmului,www.4months3weeksand2days.com.